RIBIČKI ZVIŽDAČ U SLATINI

Isključen jer je inspekciji prijavio nepravilnosti

13.03.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Radilo se o iznosu od šest tisuća kuna na koji se platilo šest i pol tisuća kuna poreza i doprinosa. Tu smo pretrpjeli financijsku štetu koju nismo trebali. Da Vilk nije toliko inzistirao, da taj iznos kojim slučajem nije isplaćen, Zajednica bi uštedjela taj novac', rekao je Rončević

Dragan Vilk, 55-godišnji ribič iz Slatine, član Sportske ribolovne udruge Klen i predsjednik Nadzornog odbora Zajednice sportskih ribolovnih udruga zaradio je 'disciplinsku mjeru oduzimanja statusa športskog ribolovca' jer je - 'zviždao'.

Vilk bi se morao riješiti strastvenog hobija, jer je u posljednje četiri godine upozoravao na nepravilnosti u radu Zajednice i nadležnim organima prijavljivao predsjednika Dragomira Rončevića što se većini ribiča nije sviđalo. Čašu je prelio porezni dug od približno šest tisuća kuna kojeg ne bi bilo da je Vilk - šutio. Ovako je, obrazlaže Rončević, Zajednici 'prouzročio materijalnu i nematerijalnu štetu'.

Radilo se o iznosu od šest tisuća kuna na koji se platilo 6,5 tisuća kuna poreza i doprinosa. Tu smo pretrpjeli financijsku štetu koju nismo trebali. Da Vilk nije toliko inzistirao, da taj iznos kojim slučajem nije isplaćen, Zajednica bi uštedjela taj novac', rekao je Rončević.

S tim izdatkom Rončević je povezan i kao predsjednik Zajednice i kao voditelj ribočuvarske službe. Njemu je još 12. kolovoza, 2010., na ime vođenja poslovnih knjiga i drugih poslova koje je do tada obavljao bez naknade, a na temelju odluke Skupštine, isplaćen honorar od šest tisuća kuna. Porezna je inspekcija utvrdila da nisu plaćeni doprinosi za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, porez na dohodak…

Prema zapisniku porezne inspekcije od 15. studenog, 2011., Zajednica sportskih ribolovnih udruga je obveze prema državi bila dužna podmiriti do 15. rujna 2010. S obzirom na to da Rončević to nije učinio morala je platiti i zatezne kamate prema propisanim pravilima.
'Kao predsjedniku Nadzornog odbora bila mi je dužnost poštivati statut društva i prijaviti nepravilnosti. I sada sam kažnjen ja koji sam radeći svoj posao propust zakonito prijavio, a onaj koji je za njega odgovoran ispast će pošten', žalio se Vilk.

Problemi između Vilka i Rončevića počeli su još u prosincu 2008. Vilk je do tada bio potpredsjednik, a Rončević tajnik Zajednice sportskih ribolovnih udruga, da bi nakon održane izborne skupštine, 21. prosinca obojica dobila nove funkcije; Vilk je postao predsjednik Nadzornog odbora, a Rončević predsjednik Zajednice. Već je tada, prema Vilkovoj verziji, jedan od ribiča postavio upit o prijenosu sredstava iz 2007. Uočen je manjak od 26.930 kuna, a nakon Rončevićeva obećanja da će dokumentaciju na uvid dati kasnije, financijski je izvještaj jednoglasno usvojen. Ni godinu dana nakon tog obećanja nije dobio informacije koje je tražio.

'Vilk prijavljuje nebuloze. Ribarska i upravna inspekcija nisu ništa utvrdile',rekao je Rončević i tvrdi kako Vilk nema mandat ispitivati razdoblje prije svog imenovanja u Nadzorni odbor. Osim toga, tadašnje financijsko izvješće prihvatila je skupština. Ne spominje je li tog dana, kako tumači Vilk, Skupštini obećao da će je o pitanjima financijske prirode izvijestiti naknadno.

Za pitanje o manjku od 26 tisuća kuna u 2008. Rončević na papir piše dva datuma; 11. i 31. prosinca pa, umjesto izravnog odgovora, sugerira: 'Može li to stanje biti identično? Banka svaki mjesec obračunava proviziju, svaka tri mjeseca daje pasivne kamate - što znači da ništa nije bilo. Radi se o mjesecu u kojem ima najviše transakcija i stanje na računu ne može bit isto 11. prosinca i 1. siječnja.'

Premda se o njemu trebalo raspravljati, Vilk na skupštinu nije pozvan, ali je skup posjetio na svoju ruku. Pismeno rješenje o svom isključenju Dragan Vilk nije dobio pa se na odluku ne može ni žaliti. I dok je stalnim ukazivanjem na propuste kod nekih ribiča došao na zao glas, nelogično je povjerovati da je baš on Zajednici, koji, ni luk jeo ni luk mirisao, 'prouzročio materijalnu štetu'.