BIJES U KABULU

ISAF greškom ubio osam dječaka u Afganistanu

13.02.2012 u 15:15

Bionic
Reading

Međunarodne vojne snage u Afganistanu predvođene NATO-om u ponedjeljak su priznale da je u njihovom prošlotjednom zračnom napadu pogreškom ubijena skupina djece, što je razbjesnilo afganistansku vladu

U zračnom napadu međunarodnih snaga (ISAF) prošle srijede u istočnoj provinciji Kapisa ubijeno je osmero dječaka, starih između šest i 14 godina, pojasnio je ISAF.

Dječaci su čuvali ovce, a zbog obilnog snijega i niskih temperatura su zapalili vatru. ISAF ih je bombardirao u dva navrata prije nego se uspostavilo da se ne radi o skupini pobunjenika.

Glasnogovornik ISAF-a, brigadni general Carsten Jacobson, izrazio je žaljenje i dodao da je 'svaka pogibija nevinih u oružanom sukobu tragedija'.

Zastupnici u afganistamskom parlamentu nisu skrivali bijes, posebice jer je nakon te tragedije francuskim pripadnicima ISAF-a uskraćena dozvola za zračni napad na sjeverni dio spomenutog područja koju su oni ignorirali te je zračni napad ipak izvršen.

Zbog sve većeg broja civilnih žrtava u akcijama ISAF-a, potpora predsjedniku Hamidu Karzaiju sve više pada, a on je pozvao snage NATO-a da prestanu s bombardiranjima sela.