za nove prijedloge

Irski premijer Varadkar voljan postići kompromis o granici sa Sjevernom Irskom

18.07.2019 u 13:56

Bionic
Reading

Irski premijer Leo Varadkar rekao je u četvrtak da je voljan poslušati nove prijedloge o granici sa Sjevernom Irskom koje bi iznio novi britanski premijer koji će naslijediti Theresu May i postići kompromisno rješenje ako bi ciljevi bili ispunjeni

Boris Johnson i Jeremy Hunt, dvojica kandidata za Mayina nasljednika, protive se "backstopu", sigurnosnom mehanizmu kojim bi se granica između Sjeverne Irske i Republike Irske očuvala otvorenom i nakon brexita.

Takvo rješenje s Europskom unijom ispregovarala je premijerka Theresa May no britanski zastupnici odbijaju ga prihvatiti u parlamentu.

I Johnson i Hunt spremni su na rizik golema gospodarskog poremećaja u slučaju da Britanija napusti Europsku uniju bez sporazuma, jer ustupci koje im je ponudila Unija na granci s Irskom za njih su nedostatni.

"Saslušat ću novog premijera, koji god od njih (dvojice) bude izabran, i čuti imaju li smislene ili primjenjive sugestije", rekao je Vardkar.

O novom čelniku konzervativaca odlučivat će se idući tjedan, a favorit je Boris Johnson.

"Ako oni iznesu prijedloge koji istinski mogu dati neki rezultat, saslušat ćemo ih. Ako ne, očito je da ne možemo ni u kojem slučaju odustati od sporazuma ili backstopa", rekao je za mrežu RTE.

"Ja sam voljan postići kompromis, uz uvjet da su ciljevi potignuti", rekao je Varadkar.

Jedna od opcija, prema Varadkaru, bila bi da backstop pokrije samo Sjevernu Irsku, a ne i cijelo Ujedinjeno Kraljevstvo. Međutim, DUP (stranka koja s britanskim konzervativicma) tvori koaliciju, vjerojatno to ne bi prihvatila.

Sigurnosni mehanizam ("backstop" na engleskom), predviđen sporazumom između EU i Velike Britanije o razdruživanju krajnja je mjera koja bi granicu između članice Europske unije Irske i britanske pokrajine Sjeverne Irske, trebala ostaviti otvorenom. Svrha je "backstopa" izbjeći povratak fizičke granice između te britanske pokrajine i susjedne Irske kako bi se očuvao mirovni sporazum iz 1998., ali i cjelovitost jedinstvenog europskog tržišta.

Međutim, najgorljiviji pristaše brexita odbacuju "backstop" strahujući da bi Velika Britanija time ostala u trajnoj carinskoj uniji s Europskom unijom.