KENNY NE KALKULIRA

Irski premijer srčano podržao bračnu jednakost

06.11.2013 u 11:15

Bionic
Reading

Za razliku od hrvatskog premijera Zorana Milanovića koji je još uvijek neodlučan oko referenduma i nema jasan stav o bračnoj jednakosti u Hrvatskoj, irski premijer Enda Kenny bez zadrške se zauzeo za bračnu jednakost svih svojih građana i građanki, izvještava Crol.hr

Premijer Enda Kenny sinoć je poručio da snažno podržava bračnu jednakost i da će se uključiti u kampanju na strani LGBT zajednice, kada za to dođe vrijeme. Još nije poznat točan datum referenduma, ali se nagađa da bi se mogao održati krajem 2014. ili najkasnije početkom 2015. godine, javlja Crol.hr

Potpredsjednik vlade Eamon Gilmore već je ranije izjavio da vlada 'mora pobijediti na referendumu o braku', ali i da je svjestan da pobjedu neće biti lako osigurati.

'Vrlo je važno da pobijedimo na ovom referendumu. Pitanje bračne jednakosti od velike je važnosti, a iz prijašnjih referenduma o društvenim pitanjima znamo da je najvažnija dobra priprema uoči održavanja samog referenduma', kazao je vođa Laburista.

U Irskoj je 2011. stupio na snagu Zakon o civilnom partnerstvu i odmah je proglašen jednim od najvažnijih zakona u povijesti ove države. Irska vlada planira predložiti zakonodavne mjere koje će istospolnim parovima omogućiti posvajanje djece.

Irski premijer sinoćnjim istupom vjerojatno će ponovno zaoštriti odnos s čelnicima Katoličke crkve, koji su vodili kampanju protiv novoga zakona o pobačaju. U Irskoj je tek odnedavno ozakonjen prekid trudnoće u slučajevima kada je ugrožen život trudnica.


Dosadašnje ankete pokazuju da bi svaki treći Irac i Irkinja glasovali u korist bračne jednakosti, a s druge strane politički analitičari predviđaju da bi se glasovi građana do održavanja samog referenduma mogli znatno približiti. Razlog tome vide u naporima protivnika bračne jednakosti koji uživaju ogromnu podršku Katoličke crkve. Zvuči poznato?

Cijeli članak možete pročitati ovdje