izlazak iz eu

Irski premijer: 'Backstop' Brexita nije potkopan dodatnim jamstvima

12.03.2019 u 11:34

Bionic
Reading

Zakonska obvezujuća jamstva brexita koje je Velika Britanija osigurala od Europske unije ne potkopavaju 'backstop' ili njegovu primjenu u izbjegavanju tvrde granice na irskom otoku, rekao je irski premijer Leo Varadkar u utorak

Britanska premijerka Theresa May potpisala je u ponedjeljak tri dokumenta u posljednjim naporima rješavanja najspornijeg dijela razvodnog ugovora, irski 'backstop', koji je dogovorila u studenom.

Britanski parlamentarci kasnije će u utorak glasati o ratificiranju dogovora o povlačenju, samo 17 dana od roka kada moraju napustiti EU.

'To ne otvara ugovor o povlačenju niti potkopava 'backstop' ili njegove dijelove. Kaže da ćemo zajednički raditi na uspostavi poštovanja u budućem odnosu koji će osigurati objektivnost protokola, točnije, u potrebi za izbjegavanjem tvrde granice', rekao je Varadkar u televizijskom obraćanju.

'Nadam se i vjerujem da će ugovor o povlačenju biti izglasan u Donjem domu britanskog parlamenta', dodao je Varadkar.

Britanskim parlamentarcima bilo je rečeno da zajednički instrument, koji je dogovorila May i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, 'umanjuje rizik' da će Ujedinjeno Kraljevstvo biti zarobljeno u 'backstopu'.

'Te strahove i sumnje sada možemo zaboraviti', rekao je Varadkar. 'Na više načina Brexit je bio crni oblak ... Pozitivan glas večeras može ukloniti taj oblak i vratiti povjerenje i optimizam u Britaniji, Irskoj i širom Europske unije', zaključio je Varadkar.