otvaranje trgovina, restorana...

Irska ublažava mjere protiv Covida-19 od utorka: 'Imamo prigodu da uživamo u drukčijem, a opet posebnom Božiću'

27.11.2020 u 23:31

Bionic
Reading

Irska će otvoriti trgovine, restorane i fitness centre idući tjedan te omogućiti putovanja među županijama od 18. prosinca, rekao je premijer Micheal Martin u petak.

Irska je bila među prvim europskim zemljama koje su u drugom valu ponovno uvele stroga ograničenja protiv covida-19 prije šest tjedana kada je vlada zatvorila sve trgovine koje nisu nužne te ograničila rad pubova i restorana samo na pripremu hrane za van.

Od utorka će Irska biti među najotvorenijima u Europi nakon što je incidencija oboljelih u zadnja dva tjedna pala ispod 100 na 100.000 stanovnika, čime su od nje bolji samo Finska i Island u Europi.

"Sada imamo prigodu da uživamo u drukčijem, a opet posebnom Božiću. Možemo biti s voljenima i prisjetiti se onih koje smo izgubili", rekao je Martin u televizijskom obraćanju.

Od 1. prosinca, muzeji, galerije, kinodvorane, knjižnice i crkve bit će otvoreni, kao i gimnastičke dvorane i bazeni, ali samo za individualno vježbanje.

Susjedna Engleska također će izaći iz nacionalnog zatvaranja idući tjedan no veliki dijelovi te zemlje moraju živjeti s oštrim ograničenjima, piše Reuters.

Francuska će početi provoditi ublaženja od 15. prosinca, a Njemačka će barove i restorane držati zatvorenima do siječnja.

Pubovi koji poslužuju samo pića ostat će zatvoreni u cijeloj Irskoj.

Restorani i pubovi koji poslužuju hranu moći će raditi od 4. prosinca, ali za istim stolom smiju sjediti osobe samo iz istog kućanstva, prenosi agencija France Presse.

Dodaje da će ta mjera kao i zabrana putovanja izvan županija ili u inozemstvo biti ukinuta od 18. prosinca do 6. siječnja, najavila je vlada.

No taj božićni predah završit će 7. siječnja i zemlja će se opet vratiti ograničenjima koja su bila na snazi 18. prosinca, odnosno "ponovno će se razmatrati", ovisno o stanju oboljelih.

Covid-19 usmrtio je u Irskoj više do 2000 ljudi.