POVIJESNI REFERENDUM

Irska ozakonila istospolne brakove

24.05.2015 u 09:14

Bionic
Reading

Republika Irska na povijesnom je referendumu uvjerljivom većinom glasovala za ozakonjenje istospolnog braka jer objavljeni konačni rezultati pokazuju da je 'za' glasovalo više od 62 posto onih koji su se odazvali na narodno izjašnjavanje

Za promjenu ustava kojom se dopušta brak istospolnim parovima ukupno je glasovalo 1,201.607 Iraca, dok je protiv bilo 734.00 ljudi. O tome koliko je Ircima bilo značajno to pitanje svjedoči i odaziv na referendum, koji je bio iznad 60 posto, veći nego i na jednom referendumu u posljednja dva desetljeća, čemu je pripomogla i činjenica da su se mnogi irski državljani iz svijeta nakratko vratili u domovinu samo kako bi glasovali.

Od 43 izborne jedinice, referendum je 'prošao' u 42, a protiv je glasovala jedino pretežito ruralna izborna jedinica Roscommon-South Leitrim u središtu zemlje, odbacivši istospolne brakove s 51,42 posto. Najviše glasova 'za' zabilježeno je u istočnom Dublinu - 75 posto.

Time je Irska postala 19 zemlja u svijetu, 14 u Europi, koja priznaje istospolni brak, ali prva koja to nije učinila kroz parlamentarnu proceduru, već plebiscitom.

Irski ustav i inače se može mijenjati ili dopunjavati isključivo referendumom pa ova odluka znači da bi se odredba o istospolnim brakovima mogla ukinuti jedino u slučaju da to pitanje ponovno bude postavljeno na referendumu.

Riječ je o veikom koraku za tu tradicionalno konzervativnu i izrazito katoličku zemlju, u kojoj je homoseksualnost prestala biti kazneno djelo tek prije 22 godine.

Od 2010. je zakonom bilo dopušteno građansko partnerstvo, ali na razini zakona koji se mogao promijeniti odlukom irske vlade. Ovakvim referendumskim ishodom, međutim, brak dviju osoba istog spola imat će isti status po irskom ustavu kao i brak između muškarca i žene. Takva veza smatrat će se obitelji i uživati jednaku ustavnu zaštitu kao svaka druga obitelj.