POMIRILI SE S VATIKANOM

Irska otvara veleposlanstvo u Zagrebu

21.01.2014 u 17:36

Bionic
Reading

Irska će ponovno otvoriti svoje veleposlanstvo u Vatikanu, više od dvije godine nakon što ga je zatvorila u vrijeme skandala oko slučajeva seksualnog zlostavljanja, a otvorit će i još četiri nova veleposlanstva, među kojima i ono u Zagrebu

Većinski katolička Irska zatvorila je svoje veleposlanstvo pri Svetoj Stolici 2011. kada su se pogoršali odnosi nakon spora zbog postupanja Crkve u Irskoj u slučajevima svećeničkog spolnog zlostavljanja djece i optužbi da je Vatikan prikrivao slučajeve. Irsko ministarstvo vanjskih poslova tada je priopćilo da je veleposlanstvo zatvoreno jer 'ne daje gospodarske rezultate'.

Ta je odluka zadala velik udarac ugledu Svete Stolice. Irski ministar vanjskih poslova Eamon Gilmore izjavio je da će ponovno otvoreno veleposlanstvo pri Svetoj Stolici biti usredotočeno na međunarodni razvoj i pitanja poput iskorjenjivanja siromaštva te pitanja ljudskih prava.


Irska je također objavila da će otvoriti veleposlanstvo u Hrvatskoj, najnovijoj članici Europske unije. Irska je Hrvatsku dosad pokrivala veleposlanstvom u Ljubljani, a u Zagrebu je imala počasni konzulat na čelu s Emilom Tedeschijem.

Dublin uz to otvara još tri nova veleposlanstva - u Tajlandu, Indoneziji i Keniji, kao i konzulate u financijskim središtima Hong Kongu, Sao Paolu i Austinu u Teksasu. Ta je odluka odobrena na sjednici irske vlade u utorak ujutro, navode mediji.

Nova veleposlanstva i konzulati imat će od jednog do tri diplomatska djelatnika.