VLADINI IZVORI

Irci podržali fiskalni pakt!

01.06.2012 u 08:42

Bionic
Reading

Irski referendum o europskom paktu o fiskalnoj disciplini mogao bi proći s oko šezdeset posto glasova, rekla su dva izvora iz vladinih krugova nakon zatvaranja birališta u četvrtak navečer.

'Mogli bismo reći da će rezultat biti 60:40 za 'da'', rekao je jedan od njih.

Irska je održala referendum o njemačkom planu za nametanje veće proračunske discipline. Prebrojavanje glasova počinje u osam sati ujutro u petak, a službeni rezultati trebali bi biti poznati istoga dana.

Irska je jedina zemlja koja održava nacionalni referendum o fiskalnom sporazumu, koji su potpisale sve članice EU-a osim Britanije i Češke, pa će se rezultati pozorno pratiti diljem kontinenta. Da bi stupio na snagu, fiskalni pakt, punim imenom Ugovor o stabilnosti, koordinaciji i upravljanju u Ekonomskoj i monetarnoj uniji mora ratificirati 12 od 17 članica eurozone.

Fiskalni pakt prva je u ožujku ratificirala Grčka, a nakon nje u travnju Portugal i Slovenija te Rumunjska u svibnju. Proces ratifikacije u tijeku je u Švedskoj, Danskoj, Španjolskoj, Italiji, Poljskoj i Latviji. Datum ratifikacije još nije poznat u Austriji, Belgiji, Bugarskoj, Cipru, Estoniji, Finskoj, Mađarskoj, Litvi, Luksemburgu, Malti, Nizozemskoj i Slovačkoj. Ni u jednoj od tih država ne očekuju se problemi, premda će ratifikacija u Belgiji potrajati jer pristanak moraju dati savezni parlament i pet regionalnih.

No, potencijalno problematične mogle bi biti Francuska i Njemačka.

Francuski predsjednik Francois Hollande strahuje da će pakt uvesti trajnu štednju. Tijekom predizborne kampanje zauzimao se za nove pregovore o fiskalnom paktu da bi potom kazao da bi mogao pristati na dodatake u vidu odredbi za poticanje gospodarskog rasta.

Kada je riječ o Njemačkoj, pakt zahtijeva promjenu ustava, a za to je potrebna dvotrećinska većina u donjem domu parlamenta što podrazumijeva i glasove oporbe. Problem je u tome što će socijaldemokrati i Zeleni u zamjenu za potporu tražiti ustupke, primjerice mjere za poticanje rasta i obećanje o uvođenju poreza na financiske transakcije.