DESECI TISUĆA LJUDI NA ULICAMA

Irci okupirali Dublin zbog rezanja troškova

07.11.2009 u 11:19

Bionic
Reading

Irski su sindikati u petak ulicama Dublina poveli nekoliko desetaka tisuća radnika u prosvjede protiv vladinih planova o rezanju troškova u sklopu proračuna za 2010. o kojemu će raspravljati idući mjesec

DUBLIN - Premijer Brian Cowen izjavio je kako mora namaknuti svotu od 4 milijarde eura za proračun o kojemu će se raspravljati 9. prosinca, a to može samo učiniti rezanjem troškova, s obzirom na to da proračunski deficit mora stabilizirati na oko 12 posto bruto društvenog proračuna.

Irski Kongres sindikata nada se da će demonstracije u Dublinu i još sedam irskih gradova pridonijeti da se Cowena pokuša uvjeriti u to kako se deficit može uskladiti s pravilima EU-a postupno do 2017., a ne do 2013., kako se premijer obvezao Europskoj komisiji.

"Nadamo se da će vlada shvatiti da postoji snažno protivljenje prijedlogu o donošenju proračuna. Također se nadamo da će razmotriti naš plan kojim se predlaže postupan prijelaz u razdoblju prilagodbe", rekao je glavni tajnik ICTU-a za Reuters.

Policija je procijenila da je u prosvjedima sudjelovalo oko 20.000 ljudi, a predsjednik ICTU-a Jack O.Connor ocijenio je da se na ulicama Dublina okupilo oko 70.000 prosvjednika.