ISTRAŽIVANJE

Irci bi poduprli Lisabonski ugovor

12.01.2009 u 15:16

Bionic
Reading

Većina irskih birača kani poduprijeti Lisabonski ugovor na referendumu koji se treba održati u jesen ove godine, pokazalo je istraživanje javnog mišljenja

Kako u ponedjeljak pišu europski mediji, istraživanje je pokazalo da bi 55 posto birača poduprlo ugovor, 37 posto bi ga odbacilo, a 15 posto je neodlučno.
Te brojke upućuju na snažan porast potpore Lisabonskom ugovoru od 16 posto u usporedbi s istraživanjem provedenim u prosincu. Broj protivnika smanjio se za sedam, a neodlučnih za devet posto.

Istraživanje dnevnog lista Sunday Independenta i istraživačkog instituta Quantuma provedeno je pošto su europski vođe u prosincu dali Irskoj pravna jamstva da Lisabonski ugovor neće dovesti u pitanje njezinu neutralnost niti utjecati na pitanja poput poreza.

Na rezultat je utjecalo i gospodarsko stanje u kojem se našla Irska, ocjenjuju mediji. Mnogi su ostali šokirani prošlotjednom najavom da će tvrtka Dell iz Limericka biti preseljena u Poljsku, što znači ukidanje 1900 radnih mjesta.

Irski premijer Brian Cowen izjavio je prošli mjesec da se priprema organizirati nov referendum o Lisabonskom ugovoru, u skladu s ustupcima koji su dani Dublinu.
Po nacrtu dokumenta postignuta s EU-om drugi referendum trebao bi biti održan do kraja listopada.