SAD I EU ODLUČNI

Iranu slijede strože sankcije

03.03.2010 u 17:48

Bionic
Reading

SAD i Europska unija u srijedu su izjavili da su spremni poduprijeti nove sankcije Iranu zbog njegova prijepornog nuklearnog programa, a Washington je na sastanku IAEA-e ocijenio da međunarodna zajednica "nema drugi izbor".

"Nadamo se da će Iran promijeniti sadašnje stajalište i početi pregovore", rekao je američki veleposlanik pri Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) Glyn Davies na sastanku Vijeća guvernera IAEA-e.

"Ako se ništa ne dogodi, međunarodna zajednica nema drugi izbor već odrediti nove, strože sankcije Iranu", dodao je Davies.

EU je naglasio da Iran ne ispunjava svoje međunarodne obveze i to zahtijeva jasan odgovor, uključivo i prikladne mjere", po priopćenju koje je predano 35 guvernera IAEA-e.

EU će poduprijeti akciju Vijeća sigurnosti UN-a ako Iran i dalje ne bude surađivao s međunarodnom zajednicom u vezi sa svojim nuklearnim programom.

Iranski nuklearni predmet treći je dan na rasporedu sastanka Vijeća guvernera IAEA-e nakon vrlo stroga izvješća novog direktora UN-ove agencije Yukiye Amana. On žali što Iran nedostatno surađuje u otkrivanju naravi svog atomskog programa za koji tvrdi da je civilni, a zapadne zemlje strahuju da Iran pokušava izraditi nuklearnu bombu.