'IGRANJE S VREMENOM'

Iranu se 'žuri' oživjeti nuklearni sporazum, pod jednim uvjetom

14.02.2022 u 17:52

Bionic
Reading

Iranu "se žuri" sklopiti novi nuklearni sporazum ako će u njemu biti zaštićeni njegovi nacionalni interesi, rekao je iranski ministar vanjskih poslova u ponedjeljak dok Teheran i SAD nastavljaju posredne pregovore o spašavanju sporazuma s nuklearnim silama iz 2015.

Pregovori s europskim posrednicima između dviju strana održavaju se od travnja u jeku sve većih strahova Zapada u pogledu ubrzanog nuklearnog napredovanja Irana, koji zapadne sile smatraju nepovratnim osim ako se uskoro ne postigne dogovor.

Sporazum iz 2015. Iranu ograničava bogaćenje uranija kako bi se Teheranu otežao razvoj materijala za nuklearna oružja, u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija protiv Teherana.

No on se od 2018. ne poštuje, otkad je ondašnji predsjednik Donald Trump povukao SAD i ponovno nametnuo dalekosežne sankcije Iranu.

Islamska Republika otad uvelike krši ograničenja iz sporazuma obnavljajući zalihe obogaćenog uranija, rafinirajući ga do veće fisijske čistoće i instalirajući napredne centrifuge za ubrzanje proizvodnje.

"Iranu se žuri postići sporazum u Beču ... no to bi trebalo biti u okviru našeg nacionalnog interesa", rekao je iranski ministar vanjskih poslova Husein Amirabdolahian na konferenciji za novinare u Teheranu.

Pozvao je zapadne sile da se prestanu "igrati s vremenom".

Zapadni čelnici rekli su da istječe vrijeme za održiv sporazum i optužuju Iran da odugovlači kako bi povećao svoju prednost.

Strane uključene u pregovore, koji su nastavljeni prošli tjedan nakon desetodnevne stanke, izrazile su nadu u obnovu sporazuma unatoč tome što "ključna otvorena pitanja zahtijevaju političke odluke Zapada".

"Pregovori nisu u slijepoj ulici, Iran je već donio političku odluku ostavši u sporazumu unatoč američkom povlačenju", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Said Hatibzadeh.

Preostale sporne teme

Visoki iranski dužnosnik rekao je Reutersu da "još 30 posto teških pitanja treba riješiti, ali je moguće postići dogovor do početka ožujka". Zapadni diplomat je rekao da je "postizanje dogovora moguće početkom ožujka, ako sve bude dobro".

Nakon osam krugova pregovora, ključne sporne teme uključuju iranski zahtjev za američko jamstvo da u budućnosti neće više sankcija ili drugih kaznenih koraka, te kako i kada vratiti provjerljiva ograničenja iranske nuklearne aktivnosti.

Drugi iranski dužnosnik rekao je da Teheran također ustraje na tome da svoje napredne centrifuge može zatvoriti i pohraniti unutar Irana, umjesto da ih rastavlja i šalje u inozemstvo, kako su tražile zapadne sile.

Rekao je da Iran nadalje želi da se ukine oko 300 dodatnih sankcija za iranske subjekte i pojedince koji nisu povezani s nuklearnim sporazumom.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena rekla je da će ukloniti ograničenja koja nisu u skladu sa sporazumom iz 2015. ako ga Iran bude i dalje poštivao, što implicira da će Washington ostaviti na snazi ​​sankcije uvedene kao mjere zbog terorizma ili pitanja ljudskih prava.