U IRANSKOM ZATVORU

Iransko-američka novinarka optužena za špijunažu

08.04.2009 u 17:30

Bionic
Reading

Novinarka Roxana Saberi, koja ima dvojno iransko i američko državljanstvo, optužena je za špijunažu nakon što je u iranskom zatvoru provela gotovo tri mjeseca, objavio je u srijedu zamjenik iranskog državnog tužitelja Hasan Hadad

'Predmet je proslijeđen revolucionarnom sudu. (Saberi) nije imala novinarsku akreditaciju i pod krinkom novinarstva bavila se špijunskim aktivnostima', izjavio je Hadad za iransku studentsku novinsku agenciju ISNA-u. 'Dokazi su nabrojeni u njezinom predmetu i ona je priznala optužbe. Uhićena je u skladu sa zakonima Islamske Republike Irana', dodao je.

'U subotu ću otići na sud kako bih vidio optužnicu i predmet i u skladu s tim poduzeo odgovarajuće pravne korake. Također ću tražiti da vidim Roxanu' , rekao je Roxanin odvjetnik Abdolsamad Horamšahi, koji nije želio komentirati optužbu za špijunažu. Roxana Saberi (31), koja se predstavljala kao slobodna novinarka i izvještavala za BBC, NPR i druge medije, uhićena je i zatvorena još 31. siječnja i to pod optužbom da je kupovala alkohol, koji je u Iranu zabranjen.

U ožujku su pravosudne vlasti objavile kako joj je novinarska iskaznica uskraćena 2006., te je nakon toga u Iranu radila 'ilegalno'. Saberi, rođena i odrasla u Fargou, u američkoj saveznoj državi Sjevernoj Dakoti, optužena je unatoč diplomatskim pokušajima američke administracije da je oslobodi. Američka državna tajnica Hillary Clinton prošlog utorka je rekla kako je Iranu predano pismo američke vlade u kojem se traži puštanje na slobodu iz 'humanitarnih razloga' troje Amerikanaca u Iranu koji se ne mogu vratiti u SAD.

Riječ je o nekadašnjem agentu FBI-ja Robertu Levinsonu, koji je nestao prije dvije godine dok je bio na poslovnom putu u Iranu, slobodnoj novinarki Roxani Saberi i iransko-američkoj studentici i borcu za ženska prava Eshi Momeni, zatočenoj prošle godine. Pismo je navodno predano prilikom susreta američkog izaslanika za Afganistan i Pakistan Richarda Holbrookea sa zamjenikom iranskog ministra vanjskih poslova Mehdijem Ahundzadehom na rubu konferencije o Afganistanu u Den Haagu.

No glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Hasan Gasgavi već dan poslije zanijekao je da je došlo do susreta američkih i iranskih diplomata u Haagu. 'Nikakva sastanka ni razgovora nije bilo među predstavnicima Islamske Republike i SAD-a na marginama spomenute konferencije. Oštro odbijamo tu informaciju, a s obzirom da nije bilo sastanka, sasvim je logično da američka strana nije uručila nikakvo pismo', rekao je Gasgavi.

Zatočenu novinarku u ponedjeljak su prvi put od uhićenja uspjeli posjetiti roditelji Reza i Akiko Saberi, koji žive u SAD i koji su prošli mjesec uputili molbu iranskom vrhovnom vođi ajatolahu Aliju Hamneiju za oslobađanjem Roxane, navodeći kao dodatni argument njezino 'kritično' mentalno stanje. Njezin otac je nakon polusatnog susreta u zatvoru Evinu nedaleko od Teherana izjavio kako se njegova kći osjeća 'dobro' i kako 'su čuli da će uskoro biti oslobođena'. Iako dotad nisu bile objavljene optužbe protiv nje, otac je rekao kako su mu optužbe 'poznate', ali nije pojašnjavao pojedinosti.