IZRAEL NA OPREZU

Iranski ratni brodovi stigli u Siriju

20.02.2012 u 10:56

Bionic
Reading

Iranski ratni brodovi stigli su u sirijski grad Tartous, sjeverozapadno od glavnog grada Damaska, nakon prolaza kroz Sueski kanal u Sredozemnom moru, javlja izraelski Haaretz

To je drugi prolazak iranske mornarice u godinu dana, javlja izraelski Haaretz.

Prošle godine u veljači iranska fregata Alvand i brod za opskrbu Kharg ušli su u Sredozemlje preko Sueskog kanala prvi put nakon 1979. godine.

Kontraadmiral Habibolah Sajari rekao je službenoj iranskoj agenciji IRNA-i da ta najnovija inicijativa ima za cilj pokazati iransku pomorsku snagu i 'prenijeti poruku mira narodima u regiji i svijetu'.

No kako javlja britanski The Telegraph, Iran je u Siriju poslao svoju mornaricu da bi obučila sirijske vojnike na temelju sporazuma potpisanog prije godinu dana između ta dva saveznika.

Taj potez pomno promatra Izrael, koji je prošle godine kritizirao Egipat jer je otvorio Suez.

U ponedjeljak je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) poslala svoju delegaciju u Teheran u pokušaju pronalaženja diplomatskog rješenja iranskog nuklearnog pitanja.

Delegacija će održati razgovore s dužnosnicima Iranske organizacije za atomsku energiju te drugim državnim dužnosnicima. Nijedna druga naznaka o programu izaslanstva i mogućnosti posjetama spornim nuklearnim postrojenjima nije iznesena.

Iranski ratni brodovi ušli su u Sredozemlje