podrška vlade

Iranski predsjednik ne prihvaća ostavku šefa diplomacije Zarifa

26.02.2019 u 13:10

Bionic
Reading

Ured iranskog predsjednika Hasana Rohanija u utorak je potvrdio ostavku ministra vanjskih poslova Mohameda Javada Zarifa, ali je priopćio da je predsjednik neće prihvatiti

'Zarif je svoj posao obavljao hrabro i nastavit će tako činiti i dalje. Nije sam i svi mi u vladi ćemo ga podržati', objavio je Rohanijev ured na Instagramu.

Iranski šef diplomacije, obrazovan u SAD-u te autor nuklearnog sporazuma svjetskih sila iz 2015., neočekivano je u ponedjeljak objavio svoju ostavku.

'Zahvaljujem na velikodušnosti dragih i hrabrih ljudi Irana i njihovim vlastima posljednjih 67 mjeseci. Iskreno mi je žao što nisam uspio nastaviti služiti te za sve nedostatke moje službe. Budite sretni i dostojni', napisao je Zarif sinoć na svom Instagram profilu.

Kako nije naveo razloge svoje odluke, o njegovoj se ostavci naveliko raspravlja na društvenim mrežama, a mnogi tvrde da mu je bilo dosta kritika 'tvrdolinijaša' i kritičara međunarodnog nuklearnog sporazuma iz 2015. Na meti kritika bio je i zbog 'približavanja' Zapadu.

Vode se i polemike da li je dao ostavku zbog toga što nije bio pozvan na sastanak u ponedjeljak sa sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom. No, svi se slažu da bi njegova ostavka značila kraj nuklearnog sporazuma.

Zarif je igrao ključnu ulogu u postizanju dogovora pod kojim je Iran pristao na ograničenja u nuklearnom programu zbog kojih su zauzvrat uklonjenje financijske sankcije, ali se našao na udaru protuzapadnjačkih krugova u Iranu nakon što se SAD povukao iz sporazuma prošlog svibnja te ponovno nametnuo sankcije.

Američki državni tajnik Mike Pompeo je kazao da je SAD primio na znanje Zarifovu ostavku.

'Vidjet ćemo da li će tako i ostati. Bilo kako bilo, on i Hasan Rohani su samo paravan za korumpiranu vjersku mafiju. Znamo da sve konačne odluke donosi ajatolah Ali Hamenei. Naša politika se ne mijenja - taj režim se mora ponašati kao normalna zemlja i poštivati svoj narod', napisao je Pompeo na Twitteru.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozdravo je vijest, tvitajući: 'Zarif je otišao, sretan mu put. Sve dok sam ja ovdje, Iran neće imati nuklearno oružje'.

Promatrači u Teheranu smatraju da Rohani neće moći naći prikladnu zamjenu za Zarifa, nekoga tko ima isti ugled i iskustvo.