STIGLI UN-OVI INSPEKTORI

Iranski parlament odgodio raspravu o izvozu nafte EU-u

29.01.2012 u 18:18

Bionic
Reading

Iran je u nedjelju izrazio optimizam glede posjeta UN-ovih inspektora koji trebaju istražiti možebitne vojne aspekte iranskog nuklearnog programa, a iranski su parlamentarci istodobno odgodili raspravu o prijedlogu obustave isporuke nafte zemljama Europske unije

Skupina inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) počela je svoj trodnevan posjet Iranu kojime se nastoji riješiti spor oko iranskog nuklearnog programa za koji zapad sumnja da ima za cilj proizvodnju nuklearnog oružja, što Teheran odbacuje.

'Vrlo smo optimistični glede ishoda posjeta izaslanstva IAEA Iranu... Njihova će pitanja biti odgovorena tijekom ovog posjeta', rekao je iranski ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi, prenijela je iranska novinska agencija Mehr. 'Nemamo ništa za skrivati i Iran nema nikakve tajne nuklearne aktivnsti'.

Predsjednik iranskog parlamenta Ali Laridžani je pak upozorio skupinu IAEA da obavi 'logičan, profesionalan i tehnički' posao ili snosi posljedice.

Prije manje od tjedan dana se Europska unija dogovorila da će obustaviti uvoz sirove nafte iz Irana od 1. srpnja, a iranski su zastupnici u odgovoru trebali u nedjelju raspravljati o odluci da se u roku od nekoliko dana prekine isporuka nafte EU-u. Raspravu su, međutim, iranski zastupnici odgodili.

'Još nije napravljen nacrt takve zakonske odluke i ništa nije upućeno parlamentu. Postoji prijedlog zastupnika na kojem se ozbiljno radi kako bi se priveo zaključku', rekao je agenciji Mehr Emad Hoseini, glasnogovornik parlamentarnog odbora za energetiku.

'Neki zastupnici imaju zamisao koju odbor za energetiku treba razmotriti prije no što se napravi nacrt odluke. Nadamo se da će naše rasprave biti zaključene do petka', rekao je.