SJEDNICU OTVORIO AHMADINEDŽAD

Iranski parlament glasuje o povjerenju vladi

30.08.2009 u 12:40

Bionic
Reading

Iranski parlament počeo je u nedjelju ujutro raspravljati o popisu s imenima 21 ministra, među kojima su tri žene, koji je predložio predsjednik Mahmud Ahmadinedžad, a rezultate glasovanja će objaviti nakon tri dana

Sjednica je počela govorom predsjednika Ahmadinedžada koji će trajati više od dva sata i u kojemu će on braniti svoje izabranike.

'U Božje ime, otvaram danas sjednicu u nazočnosti 197 zastupnika od ukupno 209 u parlamentu', rekao je predsjednik parlamenta Ali Laridžani, u uvodnom govoru koji je prenosio državni radio.

'Obećavam da će vlada, odlučnija no ikad, biti na usluzi građanima i da će uporabiti sve svoje sposobnosti kako bi obranila nacionalnu veličinu i napredak te se suprotstavila tiranima', rekao je Ahmadinedžad na početku govora.

'Vlada će smanjiti ovisnost zemlje o naftnim prihodima', istaknuo je.

'Nastavit ćemo braniti interese Iranaca vodeći aktivnu vanjsku politiku, podupirati ugnjetene narode, vodit ćemo politiku suradnje i konstruktivnih veza sa svim zemljama osim s cionističkim režimom', dodao je.

Glasovanje o povjerenju je ispit za predsjednika Ahmadinedžada. Više konzervativnih zastupnika kritiziralo je njegov izbor, tvrdeći da su neki kandidati nesposobni.

Ahmadinedžad će dužnost ministra vanjskih poslova ponovo povjeriti Manušeru Motakiju. Za ministra obrane predlaže Ahmada Vahidija kojeg od 2007. traži Interpol zbog navodne umiješanosti u antisemitski napad u Argentini 1994. godine.