izraelci negiraju

Iranski mediji tvrde: Oružje kojim je ubijen iranski znanstvenik je izraelske proizvodnje

30.11.2020 u 11:16

Bionic
Reading

Oružje kojim je prošli tjedan ubijen ugledni iranski nuklearni znanstvenik izraelske je proizvodnje, objavio je u ponedjeljak iranski Press TV

"Oružje s mjesta terorističkog čina (gdje je ubijen Mohsen Fakrizadeh) ima logotip i specifikacije izraelske vojne industrije", rekao je neimenovani izvor za Press TV.

Izraelski obavještajni ministar Eli Cohen rekao je za radijsku postaju 103 FM, prije objave Press TV-a, da ne zna tko je odgovoran za ubojstvo.

Fakrizadeh nije često istupao u javnosti u Iranu, ali ga je Izrael smatrao glavnim igračem "u potrazi za nuklearnim naoružanjem" te zemlje.

Umro je u petak u bolnici od ozljeda zadobivenih u pucnjavi napadača na njegov automobil na autocesti blizu Teherana. 

Iranski ministar obrane obećao je da će Islamska Republika uzvratiti na njegovo ubojstvo.

U ponedjeljak se održava njegov pokop u sjevernom dijelu Teherana, objavila je državna televizija. 

Iranski klerski vođe i vojni zapovjednici optužili su Izrael, dugogodišnjeg iranskog neprijatelja, za ubojstvo Fakrizadeha i izazvali bojazan od novih sukoba sa Zapadom i Izraelom u posljednjim tjednima predsjedničkog mandata Donalda Trumpa. 

Međutim, iranski vođe svjesni su zastrašujućih vojnih i političkih poteškoća ako napadnu Izrael. Takav napad također bi zakomplicirao napore izabranog američkog predsjednika Joea Bidena da obnovi odnose s Teheranom nakon preuzimanja Ovalnog ureda 20. siječnja. 

Napetosti između Teherana i Washingtona rastu od 2018. kada je Trump povukao SAD iz nuklearnog sporazuma Irana sa šest svjetskih sila iz 2015. i vratio sankcije koje su razorile iransko gospodarstvo.

Teheran je u znak odmazde postupno kršio ograničenja unutar nuklearnog sporazuma. Biden je obećao da će se SAD ponovno pridružiti tom sporazumu ako Iran nastavi ispunjavati uvjete tog sporazuma.  

Teheran poriče da razvija nuklearno oružje.