PRESRELI GA AMERIKANCI

Iranski brod vozio oružje za Gazu

28.01.2009 u 08:58

Bionic
Reading

Zapovjednik američkog združenog stožera admiral Mike McMullen izjavio je u utorak da je američka mornarica u Crvenom moru presrela iranski brod pod sumnjom da prevozi oružje za militante Hamasa u Pojasu Gaze, ali ga je bila prisiljena osloboditi jer nije bilo pravne osnove za zadržavanje

Različite vrste ručnog oružja i streljiva pronađene su na brodu koji je plovio pod ciparskom zastavom kada je zaustavljen. Brod je oslobođen u ponedjeljak.

Na konferenciji za tisak u Washingtonu, McMullen je kazao da su se pripadnici američke mornarice uz dozvolu kapetana ukrcali na brod i pronašli oružje, no nisu imali zakonite ovlasti da zaplijene oružje.

'Oni su smatrali da se se radi o kršenju rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a koja zabranjuje takve isporuke oružja iz Irana, otkuda je došlo, a vjerujemo da ide za Siriju, gdje će vjerojatno doći idući dan', rekao je Mulen.

SAD je, po njegovim riječima, učinio koliko je mogao legalno. 'Postoje vlasti, ograničenja i provedba te određene rezolucije UN-a ... mi nismo ovlašteni zaplijeniti oružje ili učiniti nešto slično', dodao je.
Zapovjednik združenog stožera je naglasio kako slučaj pokazuje da Iran jasno krši rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, što ukazuje na potrebu postojanje jače rezolucije.

Zbog odbijanja da prekine s obogaćivanjem urana i zaustavi svoj nuklerani program, Vijeće sigurnosti UN-a je Iranu 2007. uvelo sankcije, među kojima je i zabrana uvoza i izvoza oružja.