snimke demantiraju

Iranska televizija opovrgava američku izjavu o srušenom dronu

19.07.2019 u 19:33

Bionic
Reading

Iranska državna televizija u petak je objavila snimku koja prema iranskom tumačenju opovrgava izjavu američkog predsjednika Donalda Trumpa da je američka mornarica u Perzijskom zaljevu uništila iransku bespilotnu letjelicu

Na videosnimci koju je objavila Revolucionarna garda vide se ratni brodovi iz zraka. Televizijska mreža objavila je da je dron načinio snimku i da podatci o vremenu pokazuju da je bespilotna letjelica snimala i nakon vremena kada je dron, kako tvrdi Washington, srušen u Hormuškom tjesnacu.

Trump je u četvrtak rekao da je dron letio na udaljenosti od barem 900 m od američkog ratnog broda Boxera, da je zanemario "višekratne pozive da se udalji" te je pozvao i druge države da "osude Iran" i zaštite svoje brodove.

Osim što je demantirao da je izgubio svoju bespilotnu letjelicu Iran je ranije u petak ustvrdio da su Sjedinjene Države možda srušile "jedan od svojih" dronova iznad Hormuškog tjesnaca.

Glasnogovornik Pentagona Jonathan Hoffman je u priopćenju potvrdio incident, dodajući da se dogodio u 10.00 sati po mjesnom vremenu (7.30 sati po srednjoeuropskom) dok se USS Boxer pripremao da uđe u Hormuški tjesnac.

Visoki dužnosnik Trumpove administracije upozorio je da će iranski dronovi "koji budu letjeli preblizu našim brodovima, biti srušeni": 

Govoreći pod uvjetom da ostane neimenovan, dužnosnik je rekao da "imaju vrlo jasan dokaz" da je američki ratni brod Boxer srušio iransku bespilotnu letjelicu.

"Uvjereni smo", rekao je i dodao da bi mogli objaviti snimku. 

Iran je 20. lipnja srušio američki dron koji je, tvrdi, bio u njegovu zračnom prostoru. Donald Trump je dva dana poslije u posljednji tren otkazao zračne udare na Iran kako bi spriječio ljudske gubitke, i dalje prijeteći Teheranu da će snositi posljedice rušenja drona.