HORMUŠKI TJESNAC

Iranska garda uhitila pet britanskih jedriličara

01.12.2009 u 10:51

Bionic
Reading

Iranska Revolucionarna garda uhitila je prošli tjedan pet Britanaca koji su brodom ušli u iranske teritorijalne vode u Perzijskom zaljevu, potvrdio je u utorak iranski zapovjednik, naglasivši kako je dužnost te iranske elitne jedinice da se suprotstavi 'stranim silama' u strateški važnom Hormuškom tjesnacu

TEHERAN - Iako analitičari tvrde da bi najnoviji incident mogao prouzročiti nove napetosti između Teherana i Londona, britanski ministar vanjskih poslova David Miliband, koji je u ponedjeljak kazao da je britanska brodica najvjerojatnije zalutala u iranske teritorijalne vode, istaknuo je da s Iranom nema nikakvog sporenja oko toga te da vjeruje da se prema Britancima dobro postupa.

"Koliko znamo, iranska vlada istražuje incident, što je savršeno u redu, a mi očekujemo da se cijela stvar brzo razriješi", kazao je Miliband za BBC.

Iranska ratna mornarica zaustavila je britansku jedrilicu, koja je trebala sudjelovati na međunarodnoj regati 25. studenoga. Na putu iz Bahreina za Dubai prijavili su kvar na plovilu.