PREŠUĆENI PRIJATELJI

Iranska delegacija u polutajnom posjetu Hrvatskoj

16.10.2014 u 13:28

Bionic
Reading

Delegacija iranskih parlamentaraca stigla je u posjet Hrvatskoj, gdje će se sastati s najvišim državnim dužnosnicima, izvijestila je iranska novinska agencija Fars News Agency (FNA). Zanimljivo je, međutim, da te susrete nije najavila Hrvatska izvještajna novinska agencija i da su posjeti iranske delegacije posve prešućeni u rasporedima dnevnih aktivnosti predsjednika Ive Josipovića i šefice diplomacije Vesne Pusić

Visoki zastupnik iranskog parlamenta, predsjednik Vijeća za Vanjske Poslove Hossein Sheikholeslam naveo je da će članovi Iransko-hrvatske međuparlamentarne skupine prijateljstva s domaćinima razgovarati o načinima proširenja bilateralne suradnje. Sheikholeslam je naveo da iranski parlamentarci putuju u Hrvatsku temeljem službenog poziva Mladena Novaka, predsjednika Hrvatsko-iranske skupine prijateljstva u Hrvatskom saboru.

Delegacija iranskih parlamentaraca stigla je u petodnevni posjet Hrvatskoj u srijedu, te se u društvu iranskog veleposlanika Mohammada Ebrahima Taheriana Farda odmah zaputila na sastanke. Jučer ih je primila ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, no na web stranici MVEP-a taj susret nije zabilježen. U 'diplomatskom kalendaru' za 15. listopada navedeno je tek da će ministrica sudjelovati na otvaranju poslijediplomskog sveučilišnog studija Diplomacija. Sastanak s predsjednikom Ivo Josipovićem predviđen je danas u 13 sati, no u najavi događanja na službenim stranicama stoji tek da će Predsjednik u 11 sati u Zavodu za hitnu medicinu nazočiti obilježavanju 105. obljetnice djelovanja hitne medicinske pomoći u Gradu Zagrebu.

Laburist Mladen Novak za tportal kaže da ne zna zašto visoki državni dužnosnici nisu najavili susrete s iranskom delegacijom. Do kraja današnjeg dana, doznajemo, organiziran im je i susret s predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom. Jutros je veleposlanik Fard, zajedno s delegacijom, posjetio Međunarodnu izložbu inovacija ARCA u zagrebačkom Boćarskom domu, gdje gostuju i strani izlagači iz partnerske Islamske Republike Iran. Na pitanje hoće li se Iranci susresti s hrvatskim poduzetnicima, odgovara da će im se u subotu predstaviti gospodarstvenici iz Sisačko-moslavačke županije, a potom će otići i do Primorsko-goranske županije. Iranski parlamentarci napustit će Hrvatsku u nedjelju.

Iran i Hrvatska uspostavili su diplomatske odnose 18. travnja 1992. Iran bio je sedma država koja je priznala neovisnu Republiku Hrvatsku. Hrvatska danas ima veleposlanstvo u Teheranu, a Iran u Zagrebu ima veleposlanstvo i pri njemu kulturni centar.

Izaslanstvo Hrvatsko-iranske međuparlamentarne skupine prijateljstva boravilo je u Teheranu u ožujku prošle godine, kad je naglašena potreba daljnjeg razvoja odnosa u svim sferama. Hrvatsku delegaciju primio je, između ostalih, predsjednik iranskog parlamenta Ali Laridžani, koji je izrazio nadu u jačanje bilateralnih i parlamentarnih odnosa dviju zemalja.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, navela je FNA, ranije je istaknuo volju svoje zemlje za širenjem odnosa s Islamskom Republikom Iran u svim političkim, ekonomskim i kulturnim područjima.