KONKURENCIJA AHMADINEDŽADU

Iranci se potukli oko budućeg predsjednika

07.06.2009 u 10:50

Bionic
Reading

Pristaše i protivnici iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada sukobili su se na jednom teheranskom trgu u subotu navečer, a u neredima je zapaljeno i nekoliko automobila, rekli su svjedoci

TEHERAN - Izgred se dogodio dok su na trgu Sarv u sjeverozapadnom Teheranu pristaše predsjedničkih kandidata na velikom ekranu zajedno pratili debatu između Ahmadinedžada i njegova proreformskog izazivača Mehdija Karubija koju je prenosila televizija.

Nakon što su se u petak navečer tisuće pristaša Ahmadinedžada potukle s pristašama njegovih umjerenijih protukandidata, ovo je druga noć sporadičnih nereda u iranskoj prijestolnici.

Kako se približavaju izbori, tako većinom mladi podržavatelji predsjedničkih kandidata navečer izlaze na teheranske ulice vičući, trubeći iz automobila i mašući slikama svojih favorita. Njihovi će glasovi biti ključni s obzirom na to da je 60 posto Iranaca mlađe od 30 godina.

Ahmadinedžadovi protukandidati su Karubi, bivši premijer Mir Hossein Mousavi i konzervativni bivši šef iranske Revolucionarne garde Mohsen Rezaie.