SPORNI NUKLEARNI PROGRAM

Iranci proizveli koncentrat urana

05.12.2010 u 13:04

Bionic
Reading

Iranske vlasti proizvele su svoj prvi koncentrat urana, koji služi kao osnova za proizvodnju obogaćenog urana, izjavio je u nedjelju voditelj iranskog nuklearnog programa Ali Akbar Salehi.

"Zapad se nadao da ćemo imati problema u pogledu nabave osnovnih sirovina za proizvodnju obogaćenog urana, no danas smo primili prvu količinu koncentrata iz grada Bandar Abasa. Naravno cijeli proces je bio pod nadzorom Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA)", izjavio je Salehi na konferenciji za novinare koju je izravno prenosila iranska televizija. Salehi je istaknuo kako je isti koncentrat Iran uvozio i do sada. Koncentrat će se, dodao je Salehi, već od nedjelje koristiti u iranskom nuklearnom postrojenju u Isfahanu.

Koncentrat u obliku praha koristi se za proizvodnju posebne vrste plina - UF-6 koji se stavlja u centrifuge, a u njima se proizvodi obogaćeni uran.

Zapadnjaci sumnjaju da Teheran pokušava napraviti atomsku bombu. Iranu su uvedene sankcije jer je odbio obustaviti proces obogaćivanja urana koji se, osim u mirnodopske svrhe, može koristiti i za nuklearno oružje. Teheran sve optužbe opovrgava i tvrdi da se nuklearni program koristi isključivo u mirnodopske svrhe.

Objava Ali Akbara Salehija tempirana je dan prije početka nove runde pregovora međunarodne zajednice i Irana o njegovom nuklearnom programu, predviđene za 6. i 7. prosinca u Ženevi, što zapadne zemlje tumače kao novu potvrdu odlučnosti Teherana da nastavi sa svojim nuklearnim aktivnostima.