NACIONALNA SIGURNOST

Iran započeo vojne vježbe blizu granice s Azerbajdžanom, predsjednik Alijev u čudu: 'Zašto sada?'

01.10.2021 u 20:12

Bionic
Reading

Iranske kopnene vojne snage započele su u petak vojne vježbe na sjeverozapadu zemlje, blizu granice s Azerbajdžanom, unatoč kritikama Bakua, objavili su službeni mediji

Snimke državne televizije prikazuju tenkove, haubice i helikoptere koji gađaju ciljeve na tlu.

"Poštujemo načelo dobrosusjedskih odnosa, ali ne dopuštamo nazočnost elemenata cionističkog režima i terorista Islamske države (IS) u regiji", izjavio je na državnoj televiziji zapovjednik kopnenih vojnih snaga, general Kioumars Hejdari.

Visoki dužnosnik je aludirao na dobre odnose Azerbajdžana i Izraela, zakletog neprijatelja Irana.

U ponedjeljak u razgovoru za tursku novinsku agenciju Anadoliju, azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev se iznenadio u vezi iranskih vojnih vježbi.

"Svaka zemlja može izvoditi bilo koju vojnu vježbu na svom teritoriju. To je njezino suvereno pravo", izjavio je Alijev. "Ali zašto sada i zašto na našoj granici?", upitao je.

Iran i Azerbajdžan dijele blizu 700 km granice i u dobrim su odnosima.

U reakciji na Alijeve izjave, glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova, Said Hatibzadeh, rekao je u petak da će Iran poduzeti "sve mjere koje ocijeni potrebnima za svoju nacionalnu sigurnost".

Za službenu novinsku agenciju Irna, iranski veleposlanik u Bakuu, Abas Musavi, izjavio je da je Teheran "oštro prosvjedovao zbog napada na iransko predstavništvo", bez dodatnih pojedinosti.

Azerbajdžanske vlasti su identificirale, uhitile i ispitale četiri osobe koje su napale veleposlanstvo u ponoć, rekao je.

Azerbajdžan, koji je šest tjedana ratovao s Armenijom u rujnu 2020., naoružao se u Izraelu.

U Iranu živi oko 10 milijuna ljudi koji govore azerbajdžanski.