'VELIKI PROPOVJEDNIK 7'

Iran vježba napad na Izrael dalekometnim raketama!

03.07.2012 u 09:52

Bionic
Reading

Iran je ispalio seriju balističkih raketa od kojih neke mogu pogoditi Izrael, tijekom vježbe u središtu zemlje, simulirajući napad na 'stranu bazu' u regiji, pišu u utorak mediji.

Rakete Šahab 1, 2 i 3, Kiam, Fateh i Tondar ispaljene su u okviru vježbe 'Veliki propovjednik 7', javila je televizijska mreža na arapskom jeziku Al Alam.

Šahab 3 dometa 2.000 km jedna je od balističkih raketa iz iranskog arsenala koja može pogoditi Izrael i američke baze na Bliskom istoku. Ostale rakete korištene u toj vježbi imaju domet između 200 i 750 km.

Tim trodnevnim manevrima, koje predvode Čuvari revolucije, elitne režimske snage, želi se 'poslati poruka pustolovnim državama' koje bi došle u napast da napadnu Iran, rekao je general Amir Ali Hadžizadeh, zapovjednik iranskih raketnih snaga.

Vježba koja se održava u Dašt-e-Kaviru, pustinji u središtu Irana gdje je sagrađena 'replika zračne baze' u vlasništvu 'snaga izvan regije', treba omogućiti točnu i djelotvornu provjeru ispaljivanja tih raketa, dodaje Teheran.

Iranski čelnici redovito prijete da će, bude li Iran napadnut, gađati ne samo Izrael, već i američke baze u Perzijskom zaljevu i na Bliskom istoku.

Izrael i Sjedinjene Države zadnjih su mjeseci u više navrata spominjali mogućnost udara na iranska nuklearna postrojenja ako propadnu diplomatski napori velesila da nagovore Teheran na smanjenje njegova spornog nuklearnog programa.

Rakete su jedino oružje kojim Iran može gađati ciljeve izvan svojih granica, budući da nema suvremenog zrakoplovstva ni dovoljno razvijene mornarice.