REAKCIJA NA IAEA REZOLUCIJU

Iran traži nove mogućnosti za obogaćivanje uranija

27.11.2009 u 15:22

Bionic
Reading

Iran je u odgovoru na rezoluciju IAEA-e u petak u kojoj se osuđuje kontroverzni iranski nuklearni program, rekao da se njezinim donošenjem 'baca sumnja na konstruktivan proces' i da razmišlja o 'drugim mogućnostima' za obogaćivanje svog uranija

Pošto je vijeće guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) velikom većinom glasova prihvatilo rezoluciju, iranski veleposlanik u UN-ovoj agenciji Ali Asgar Soltanieh rekao je novinarima: donošenje rezolucije "baca sumnju na konstruktivan proces".

Soltanieh je u četvrtak bio zaprijetio da će suradnju Irana s međunarodnom agencijom "ograničiti" na "najniži minimum", ako se donese takva rezolucija.

Što se tiče nagodbe o obogaćivanju iranskog uranija koju je predložio glavni direktor IAEA-e, Egipćanin Mohamed ElBaradei, Ali Asgar Soltanieh je zagonetno natuknuo da Teheran razmišlja o "drugim mogućnostima".

"Vrijeme je najvažniji čimbenik" i "nećemo moći dulje čekati na potvrdan odgovor na naš zahtjev za obogaćivanje uranija", rekao je iranski veleposlanik dodavši da će "zato proučiti druge mogućnosti".

Dodao je ipak da se Iran nakon donošenja ove rezolucije "neće povući iz Ugovora o neširenju nuklearnog oružja".

Ovu rezoluciju, prvu protiv Teherana nakon veljače 2006., predložila je skupina Šestorice - pet stalnih članova UN-ova Vijeća sigurnosti (SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija, Kina) i Njemačka.

U rezoluciji se od Irana zahtijeva da "odmah prekine" gradnju novog postrojenja za obogaćivanje uranija na gori Fordo, pokraj svetišta Koma, čije je postojanje Teheran skrivao sve do rujna. Agencija usto traži da objavi informacije o namjeni tog postrojenja i o vremenskom planu njegove gradnje.

Šestorica i IAEA žele utvrditi pravu narav iranskog nuklearnog programa: je li on isključivo civilni, kao što tvrdi islamski režim, ili je usto i vojni, u što sumnjaju velesile.