MAHMUD AHMADINEDŽAD:

Iran spreman na suradnju sa Zapadom

29.10.2009 u 11:35

Bionic
Reading

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad u četvrtak je ocijenio da su odnosi između Irana i Zapada prerasli iz 'sukoba u suradnju', kada je riječ o iranskom nuklearnom problemu te je dodao da je spreman za proces razmjene goriva, u sklopu iranske obveze da Međunarodnoj agenciji za nuklearnu energiju (IAEA) odgovori na pitanje o 'nacrtu sporazuma'

TEHERAN - "Prije nego što su zatražili prekid iranskog nuklearnog programa, prihvatili su prijedlog o razmjeni goriva i suradnji na izgradnji reaktora... Prešli su s politike sukoba na politiku suradnje", rekao je Ahmadinedžad u govoru održanom u Mašadu, što ga je prenosila državna televizija.

Predsjednikov govor u pomirljivom tonu održan je na dan kada bi predstavnik Irana u IAEA, Ali Asgar Sultanija predsjedniku Agencije Mohamedu ElBaradeiju trebao iznijeti službeni iranski odgovor o prijedlogu sporazuma izloženog 21. listopada u Beču, nakon dvoipoldnevnih pregovora s Rusijom, SAD-om i Francuskom.

"Prihvaćamo prijedlog o razmjeni goriva, nuklearnoj suradnji i izgradnji nuklearnih reaktora i nuklearnih tvornica. Spremni smo na suradnju", rekao je iranski predsjednik dodavši kako su "sazreli uvjeti" za takvu vrstu suradnje.

Zapadni diplomati tumače kako "nacrt sporazuma" predviđa iransko isporučivanje, do kraja 2009., 1.200 od 1.500 kg slabije obogaćenog urana (što znači za manje od 5 posto) - unatoč protivljenju UN-ova Vijeća sigurnosti, koji bi se u Rusiji obogaćivao na 19,75 posto, dok Francuzi ne izrade "nuklearne jezgre" za reaktor u Teheranu koji bi funkcionirao pod nadzorom IAEA.

Iranci će, kako prenosi konzervativni list Javan, upravi IAEA u amandmanima nacrta sporazuma iznijeti dvije mogućnosti isporuke obogaćenog urana.

Prvim se amandmanom predlaže "postupna isporuka slabo obogaćenog urana (oko 3,5 posto) u inozemstvo", umjesto da se sva količina šalje odjedanput, prenosi Javan, ne navodeći izvore. Drugim amandmanom predlaže se "istodobna razmjena", što znači da bi Teheran dobivao gorivo za reaktor istodobno kada bi se u drugu zemlju isporučivao slabo obogaćeni uran.