GRUPNA LIKVIDACIJA

Iran pogubio 24 dilera droge

06.08.2009 u 10:53

Bionic
Reading

U Iranu je 30. srpnja provedena najmasovnija zajednička egzekucija dilera droge u posljednjih 30 godina, prenosi britanski Daily Telegraph

U Iranu je 30. srpnja provedena najmasovnija zajednička egzekucija 24 dilera droge u posljednjih 30 godina, prenosi britanski Daily Telegraph. Egzekucije vješanjem provedene su u zloglasnom zatvoru Karaj, a potvrdio ih je zamjenik glavnog tužitelja Mahmoud Salarkia.

Još 20 dilera droge obješeno je u istom zatvoru u lipnju ove godine.

Protivnici smrtne kazne i različite organizacije za ljudska prava kažu da je ove godine u Iranu već pogubljeno 219 osoba, dok ih je u cijeloj 2008. godini pogubljeno 246. Aktivisti upozoravaju da je od Ahmadinedžadove pobjede na predsjedničkim izborima u lipnju obješeno i 19 pripadnika etničke manjine Baluch.

Iranski način izvršenja smrtne kazne posebno je kontroverzan, jer se gušenje vješanjem odugovlači kako bi osuđenikove patnje duže trajale. Smrtna kazna u Iranu dosuđuje se za zločine ubojstva, silovanja, trgovanja drogom i preljuba.

Ipak, prednost u najvećem broju izvršenih smrtnih kazni ima Kina, gdje je lani pogubljeno, procjenjuje se, oko 5000 osoba.