ZA PREGOVORE S EU

Iran opovrgava prekid izvoza nafte

15.02.2012 u 18:23

Bionic
Reading

Iransko ministarstvo za naftu opovrgnulo je u srijedu vijest da je Islamska Republika prestala izvoziti sirovu naftu u šest europskih zemalja, a glavni pregovarač za nuklearni program Said Džalili izvijestio je Bruxelles da je spreman nastaviti pregovore o nuklearnom programu, javile su agencije.

"Opovrgavamo tu vijest... Bude li takva odluka donesena (o prekidu izvoza nafte), objavit će je Iransko vrhovno vijeće za nacionalnu sigurnost", rekao je glasnogovornik ministarstva agenciji Reuters.

Iranska televizija Press TV koja emitira na engleskom, objavila je da je Iran prestao izvoziti naftu u Francusku, Portugal, Italiju, Grčku, Nizozemsku i Španjolsku.

Službeni Teheran redovito odbacuje optužbe međunarodne zajednice da pod krinkom civilnoga nuklearnog programa nastoji razviti atomsko oružje i zbog tog prijepornog nuklearnog programa Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda donijelo je šest rezolucija o Iranu od kojih su četiri popraćene sankcijama.

Glavni iranski pregovarač za nuklearna pitanja u srijedu je poslao pismo šefici europske diplomacije Catherine Ashton kojim izražava spremnost nastaviti pregovore sa skupinom 5+1, prenijela je iranska televizija Al-Alam koja emitira na arapskom, prenosi gencija AFP.

"Pismo Saida Džalilija predano je uredu Catherine Ashton i njime se iskazuje spremnost za obnovu pregovora ... kako bi se ostvarili temeljni pomaci prema suradnji", prenio je Al-Alam.

Države članice EU-a odlučile su prestati uvoziti sirovu naftu iz Irana od 1. srpnja zbog njegova nuklearnog programa, a iranski ministar za naftu izjavio je 4. veljače da će Iran sigurno prestati izvoziti naftu u "neke" europske zemlje.

Iranski predsjednik punio nuklearni rekator

U međuvremenu iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad u srijedu je punio nuklearni reaktor gorivnim šipkama iranske proizvodnje u istraživačkom centru u Teheranu, objavila je državna televizija.

"Predsjednik je u teheranskom istraživačkom centru punio reaktor šipkama s 20-posto obogaćenim uranijem... što je znak iranskih znanstvenih postignuća", prenijela je državna televizija.

Nešto ranije je pomoćnik glavnog nuklearnog pregovarača Ali Bagheri ruskoj agenciji Ria Novosti najavio kako će prve gorivne šipke koje su stvorili iranski znanstvenici biti uložene u reaktor u srijedu, u nazočnosti predsjednika.

Iranska vlada najavila je dan ranije na službenim internetskim stranicama da će u srijedu predstaviti svoje uspjehe u nuklearnom programu.

"Počeli smo obogaćivati 20-posto obogaćeni uranij kako bismo proizvodili vlastite gorivne šipke pošto su Zapadne zemlje odbile opskrbljivati naš istraživački reaktor u Teheranu", objasnio je Bagheri.