POTENCIJALNI SAVEZNICI

Iran nudi Turskoj pomoć oko nuklearke

16.11.2011 u 09:41

Bionic
Reading

Savjetnik iranskog vrhovnog vođe rekao je u utorak da je Teheran spreman podijeliti svoju spornu nuklearnu tehnologiju sa susjednim državama i naznačio da bi Iran mogao pomoći Turskoj da izgradi nuklearnu elektranu

'Iran je razvio vrlo sofisticiranu nuklearnu znanost i tehnološke kapacitete koje smo spremni podijeliti sa susjednim u prijateljskim državama u regiji', rekao je savjetnik Mohamed Džavad Laridžani.

'Turska već godinama pokušava izgraditi nuklearnu elektranu no niti jedna zemlja zapada nije spremna izgraditi elektranu za njih', rekao je Laridžani novinarima.'To vrijedi za naše arapske susjede u regiji'.

'Mi smo glede toga spremni s njima surađivati u okvirima NPT', rekao je govoreći o sporazumu o sprječavanju širenja nuklearnog oružja.

'Mi možemo zajedno napraviti nuklearne elektrane i podijeliti struju', rekao je u razgovoru za Reuters. 'To je nama također izvor zarade. Ne može samo Westinghouse izgraditi nuklearno postrojenje, ili Kanada. Islamska Republika Iran također je spremna izgraditi nuklearno postrojenje'.

Laridžani je rekao da Iran u ovom trenutku nema 'konkretnih prijedloga' za nuklearnu suradnju s Turskom ili nekom drugom zemljom no dodao je da je Teheran obznanio svoju spremnost. Laridžani je rekao da je Iran spreman surađivati na području nuklearne tehnologije i sa zemljama van regije, poput Brazila.

I Turska i Brazil su u lipnju 2010. glasovali protiv četvrtog kruga sankcija Vijeća sigurnosti Iranu zbog spornog nuklearnog programa te zemlje.

Laridžani je savjetnik vrhovnog vođe Alija Hamneija i brat predsjednika parlamenta Alija Laridžanija.