REUTERS NE POVLAČI PRIČU

Iran negira pokušaj atentata

04.08.2010 u 17:08

Bionic
Reading

Izvori iz okruženja iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada odlučno opovrgavaju da je danas pokušan atentat bombom na predsjednika te da je ona udarila vozilo s novinarima, u koloni od zračne luke do stadiona u Hamadanu, gdje je Ahmadinedžad održao govor ogromnoj masi, tvrdeći da se radilo o pirotehničkom sredstvu

Nije demantirana, međutim, vijest da je jedna osoba uhićena, a povezana je s eksplozijom. Reuters unatoč tomu ne povlači verziju o bombi na predsjednikovu kolonu.

Konfuzija je nastala nakon što je emiratska televizija Al Arabiya objavila vijest da je osoba bacila bombu kućne proizvodnje na kolonu, u kojoj se kretao predsjednik Ahmadinedžad te nakon što je ta informacija ponovljena u mnogim islamskim medijima. Al Jazeera objavljuje demanti osoblja iranskog predsjednika o tome da nikakva bomba nije bačena i da se radilo o petardi.

Emitirane su i snimke iranskog predsjednika kako mirno govori na stadionu u Hamadanu, bez da je išta rekao o navodnom atentatu.

Reuters, međutim, ne povlači vijest o pokušaju atentata, a serija snimaka te agencije pokazuje komešanje, tjelohranitelje koji se bacaju na predsjednika te dim u pozadini koji bi mogao biti posljedica eksplozije.

Verzija o atentatu se proširila i zato što je sam Ahmadinedžad u ponedjeljak izjavio da Izrael planira njegovo ubojstvo te da su za to unajmljene ubojice.

Posljednji atentat protiv iranskog režima dogodio se 18. listopada 2009. U samoubilačkom napadu protiv Revolucionarne garde ubijeno je šest iranskih časnika i još 29 ljudi na jugoistoku Irana. Odgovornost za atentat je tada preuzela sunitska grupa Jundollah (Božji vojnici).

Jedna je verzija danas bila da se pokušalo ubiti Ahmadinedžada nakon jučerašnje razmjene vatre izraelske i libanonske vojske, pa i zbog toga što režim Ahmadinedžada podupire šijitsku vojsku Hezbollaha u Libanonu.