NIŠTA NOVO

Iran ne mijenja stav u pregovorima o nukelarnom programu

20.01.2011 u 20:14

Bionic
Reading

Iranski pregovarači objavili su da ne dolaze s novim prijedlogom na nastavak šestostranih pregovora o iranskom nuklearnom programu u petak, a Rusija smatra da bi tema trebala biti i moguće ublažavanje sankcija Teheranu.

Nikakav značajniji preokret u osmogodišnjem sporu oko iranskih nuklearnih ambicija ne očekuje se na drugom krugu pregovora između Irana i svjetskih sila u Istanbulu u petak i subotu.

Međunarodna zajednica strahuje da je iranski civilni program dobivanja nuklearne energije tek pokriće za proizvodnju atomskog oružja. Oštrije gospodarske sankcije Teheranu uvedene su zbog upornog odbijanja da zaustavi program i učini ga transparentnijim.

To je cilj svjetskih sila u pregovorima s Iranom koji tvrdi da je obogaćivanje uranija njegovo suvereno pravo o kojem se ne pregovara, jer je namijenjeno isključivo proizvodnji električne energije.

Saudijska televizija Al Arabija objavila je u četvrtak da će Iran predložiti revidiranu verziju načelnog dogovora iz 2009., koji nikad nije objavljen. Iranski dužnosnici, pak, opovrgnuli su tu vijest.

"Nema novoga prijedloga. To je nešto što su stvorili zapadni mediji. Zašto bismo tako nešto predložili?", rekao je iranski dužnosnik.

Ukazujući na spremnost SAD-a da nastavi s pritiskom na Iran, američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je ABC-u da bi Obamina administracija mogla predložiti nove jednostrane sankcije Iranu, jednom od najvećih svjetskih izvoznika nafte.

No, otkrivajući duboko neslaganje sa zapadnim silama, Rusija smatra da su jednostrane sankcije "kontraproduktivne" i da bi na sastanku u Istanbulu trebalo razgovarati o mogućem ublažavanju sankcija.

"To je kontraproduktivno za naše zajedničke napore da se riješi iransko nuklearno pitanje", istaknuo je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov