WIKILEAKS TVRDI

Iran može pogoditi Izrael u roku od 12 minuta

03.01.2011 u 12:02

Bionic
Reading

Zapovjednik izraelskog glavnog stožera Gabi Ashkenazi navodno je 2009. godine kazao da bi Izrael, u slučaju iranskog raketnog napada, imao samo 10 do 12 minuta vremena za pripreme, piše u ponedjeljak izraelski tisak pozivajući se na WikiLeaks

Prema izvješću američkog veleposlanstva u Tel Avivu, objavljenom na WikiLeaksu, general Ashkenazi kazao je američkom izaslanstvu koje je vodio kongresnik Ike Skelton da Iran posjeduje oko 300 raketa tipa Shehab koje bi u roku od nekoliko minuta mogle stići do Izraela, što bi značilo da Izrael ima vrlo malo vremena za evakuaciju i pripremu za napad.

Usprkos opasnosti koju Iran predstavlja Izraelu, u depeši se tvrdi da je Ashkenazi više zabrinut zbog vojnih prijetnji koje predstavlja Hamas, koji kontrolira Pojas Gaze, te Hezbolah, koji i dalje ima velike snage na jugu Libanona.

Ashkenazi je prema istom izvoru navodno kazao da se Izrael priprema za mogući veliki rat s Hamasom i Hezbolahom.

'Pripremam izraelsku vojsku za veliki rat, a mogućnost raketnog napada na Izrael je veća nego ikad. Zato Izrael ulaže sve veće napore za obranu od raketnog napada', kazao je, prema izraelskim medijima, Ashkenazi.

On je u istom razgovoru, a prema WikiLeaksu, rekao da smatra da Hezbolah posjeduje 40.000 raketa, dok američki dužnosnici procjenjuju da ih ima oko 50.000.

'Hamas će biti u mogućnosti bombardirati Tel Aviv, najveći izraelski grad', kazao je navodno Ashkenazi.