POVJERLJIVO IZVJEŠĆE IAEA-e

Iran može izraditi atomsku bombu

18.09.2009 u 08:24

Bionic
Reading

Stručnjaci za Iran u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) vjeruju da Iran ima sposobnost izrade atomske bombe te da razvija tip projektila koji može nositi nuklearnu bojevu glavu, navodi se u povjerljivom izvješću IAEA u koje je uvid imao Associated Press.

Dokument koji su izradili visoki dužnosnici IAEA najjasnija je indikacija da ti dužnosnici dijele stajališta Washingtona o sposobnosti Irana za izradu oružja i tehnologiju projektila, čak iako oni ta stajališta nisu objavili, navodi u četvrtak AP.

Dokument, naslovljen "Moguće vojne dimenzije iranskog nuklearnog programa", izgleda da je bio tzv. "tajni aneks" IAEA o navodnom iranskom programu proizvodnje nuklearnog oružja, za koji su SAD, Francuska, Izrael i druge članice IAEA rekle da ga je zadržao čelnik te agencije Mohamed ElBaradei, što su u IAEA negirali.

Riječ je o dosijeu s nalazima IAEA otkako je agencija počela istraživati nuklearni program Irana 2007., koji je stalno nadopunjavan.

Informacije u dokumentu su ili nove, detaljnije ili predstavljaju iskrenije zaključke od onih koji su objavljeni u izvješćima IAEA.

Među zaključcima nađenim u izvješću su procjena IAEA da Iran radi na razvoju komore unutar balističke rakete koja može primiti bojevu glavu "sasvim vjerojatno nuklearnu", te da Iran "vjerojatno ispituje" eksplozive koji se obično koriste za detoniranje nuklearnih bojevih glava.

Također se iznosi procjena da Iran radi na razvoju sustava za "paljenje polusfernog visoko eksplozivnog naboja" kakav se koristi za pokretanje nuklearne eksplozije.

U jednom od ključnih nalaza, u izvatku teksta stoji: "Agencija ... procjenjuje da Iran ima dovoljno informacija da bi bio sposoban dizajnirati i proizvesti djelotvornu implozivnu nuklearnu napravu (atomsku bombu) temeljenu na HEU (visoko obogaćenom uranu) kao fisijskom gorivu".

ElBaradei je 2007. rekao kako nema "konkretnih dokaza" da je Iran angažiran na izradi atomskog oružja, što je izazvalo napetost s SAD-om koji je tražio tvrdo stajalište UN-a prema nuklearnim ambicijama Teherana.

Odgovarajući na izvješće AP-a, IAEA nije zanijekala postojanje povjerljivog izvješća ili svoje znanje o navodnim pokušajima Irana da izradi nuklearno oružje. No, agencija u priopćenju ističe kako "nema konkretnog dokaza da postoji ili da je bilo oružanog nuklearnog programa u Iranu".

AP navodi da je vidio dvije verzije UN-ova dokumenta, jednu na 67 stranica staru između šest mjeseci i godinu dana, i drugu najnoviju s više od 80 stranica, te da obje verzije nose oznaku "povjerljivo".

Iran je prošloga tjedna pristao na sastanak s pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN i Njemačkom (tzv. skupina P5+1), koji se treba održati 1. listopada, no nije izrazio spremnosti za raspravu o svom nuklearnom programu.