ŠPIJUNI PREBJEZI OTKRIVAJU

Iran je financirao terorističke napade 11. rujna?

25.05.2011 u 19:08

Bionic
Reading

Dva prebjega iz iranske obavještajne službe svjedočila su da su iranski dužnosnici imali 'predznanja o napadu na SAD 11. rujna', navodi sud na Manhattanu u tužbi u kojoj se zahtijeva odšteta zbog 'izravne iranske potpore i sponzorstva najsmrtonosnijeg terorističkog čina u američkoj povijesti', piše New York Times

Jedan od prebjega također tvrdi da je Iran bio direktno uključen u planiranje napada.

'Njihovi identiteti i iskazi nisu otkriveni, ali su podneseni sudu u zapečaćenom dokumentu', rekao je odvjetnik koji je podnio tužbu protiv Irana u ime nekoliko desetaka obitelji žrtava.

U optužnici se tvrdi da su Iran i Hezbolah, libanonska militantna organizacija usko povezana s Teheranom, pomagali Al Kaidi u planiranju napada na SAD 11. rujna 2001. te u obučavanju i putovanju otmičara. Nakon napada, tvrdi se u optužnici, Iran i Hezbolah pomogli su Al Kaidinim operativcima u bijegu i pružili im sigurno utočište u Iranu.

Pitanje veze Irana s napadom 11. rujna potegnulo je nacionalno povjerenstvo za 11. rujan, o čemu se dugo raspravljalo. Naime, Al Kaidu čine radikalni sunitski muslimani, dok je vlast u Iranu šijitska. Međutim, ono što je zajedničko i Iranu i Al Kaidi jest odnos prema SAD-u kao zajedničkom neprijatelju.

U optužnici se navode imena iranskih dužnosnika i ministara, članova Hezbolaha i Al Kaide. Odvjetnici tvrde da je Imad Mugniyah, kao vojni zapovjednik Hezbolaha, bio teroristički agent za Iran i da je otputovao u Saudijsku Arabiju 2000. kako bi se pripremio za napad 11. rujna.

Mugniyaha, koji je ubijen 2008, američki dužnosnici optužili su za planiranje niza većih terorističkih napada i otmica, uključujući i bombaški napadi na veleposlanstvo SAD-a i marince u Bejrutu 1983.

U izvješću povjerenstva za 11. rujna stoji da postoje 'jaki dokazi da je Iran olakšao tranzit Al Kaide u i izvan Afganistana prije 11. rujna i da su neki od njezinih članova bili budući otmičari zrakoplova 11. rujna u SAD-u'. U izvješću se također navodi da postoje indicije da su viši operativci Hezbolaha pratili na putovanju neke od otmičara u Iran u studenom 2000.

Međutim, povjerenstvo je također reklo da 'nije pronašlo dokaze da su Iran ili Hezbolah svjesno planirali ono što je kasnije postalo 11. rujna' i da 'ova tema zahtijeva daljnja istraživanja američke vlade', piše NYT.

U izvješću stoji da su špijuni prebjezi radili u iranskom Ministarstvu informiranja i sigurnosti 'na pozicijama koje su im omogućavale pristup osjetljivim informacijama o iranskom pokroviteljstvu terorizma'.

Iz sigurnosnih razloga ne žele da njihov identitet bude otkriven niti da njihovo svjedočenje bude otvoreno za javnost, piše NYT.

Iran i napad 11. rujna