MORNARIČKA VJEŽBA

Iran ispaljuje dalekometne projektile

30.12.2011 u 20:50

Bionic
Reading

Iran će u subotu u mornaričkoj vježbi u Perzijskome zaljevu ispaliti projektile dugog dometa i pokazati snagu u trenutku u kojemu prijeti zatvaranjem plovnih putova ako mu Zapad uvede sankcije na izvoz nafte, objavila je u petak novinska agencija Fars

Iran ima rakete velikog dometa, među ostalima i Shahab-3, koje mogu doletjeti do Izraela i američkih baza na Bliskome istoku.

U proteklome je tjednu Iran prijetio da će onemogućiti plovidbu Hormuškim tjesnacem ako mu Zapad uvede sankcije na izvoz nafte. Zapad to kani učiniti zbog iranskoga nuklearnog programa.

'Iranska mornarica testirat će u subotu u Perzijskome zaljevu nekoliko tipova projektila, pa i dalekometne', rekao je za novinsku agenciju Fars admiral Mahmud Musavi, zamjenik zapovjednika iranske mornarice.

Sjedinjene Države i Izrael objavili su da nije isključena vojna akcija protiv Irana ako diplomacija ne riješi spor oko iranskoga nuklearnog programa, za koji službeni Iran tvrdi da ima isključivo mirnodopsku svrhu, a Zapad strahuje da ta zemlja zapravo želi proizvesti nuklearno oružje.