I ERDOGAN OKREĆE LEĐA

'Iran gubi ugled zbog neiskrenosti'

06.04.2012 u 09:49

Bionic
Reading

Turski premijer Tayyip Erdogan izjavio je u četvrtak kako je Iran bio neiskren predlažući umjesto Istanbula Damask ili Bagdad kao mjesta održavanja pregovora o njegovu spornom nuklearnom programu s šest svjetskih sila idućega tjedna

'Ponuda o kojoj se priča, Damask ili Bagdad, gubitak je vremena, to znači da se pregovori neće održati, jer znaju da ostale strane neće doći u Damask ili Bagdad', rekao je Erdogan na konferenciji za novinare u Ankari.

'Budimo iskreni. Oni gube svoj međunarodni ugled zbog neiskrenosti', dodao je Erdogan. 'To nije jezik diplomacije. Postoji naziv za to, ali neću ga sada reći', rekao je turski premijer.

Turska je ponudila da Istanbul bude domaćin razgovora 13. i 14. travnja i činilo se da će se obje strane oko toga suglasiti, no Teheran je zatražio promjenu lokacije zbog loših odnosa s Ankarom.

Napetosti između Turske i Irana pojačale su se ovoga tjedna nakon što se visoki iranski dužnosnik usprotivio domaćinstvu Turske koja je u nedjelju organizirala konferenciju 'Prijatelja Sirije', skupine zemalja koje se protive sirijskom predsjedniku Bašaru Al Asadu, bliskom iranskom savezniku.