AMERIKANCI SE POVLAČE

Irak preuzeo nadzor gradova

30.06.2009 u 13:01

Bionic
Reading

Sporazumnim povlačenjem američkih vojnika iz gradova, Irak je od utorka, šest godina nakon američke invazije, preuzeo odgovornost za sigurnost svih svojih urbanih sredina i tim je povodom iračko vodstvo pozvalo je narod na jedinstvo, prenose agencije.

Administracija predsjednika Georgea W. Busha potpisala je 2008. američko-irački sporazum o statusu vojnih snaga, tzv. SOFA sporazum, kojim je dogovoreno potpuno povlačenje američkih borbenih snaga iz svih većih i manjih iračkih gradova do 30. lipnja.

Irački predsjednik Džalal Talabani
i premijer Nuri Al-Maliki u svojim su govorima, koje je prenijela državna televizija, odali počast brojnim žrtvama i pozvali na jedinstvo zemlje.

"Dok slavimo ovaj dan, nećemo zaboraviti svu gorčinu gubitaka koje smo pretrpjeli zbog očajničkih pokušaja Al-Kaide i ostataka stranke Bas da destabiliziraju zemlju i šire paniku", rekao je Talabani, prenosi Reuters.

Ti gubici učinit će nas "još odlučnijima da idemo naprijed, nadahnuti dušama mučenika", dodao je irački predsjednik.

Na iračke žrtve podsjetio je i premijer Al-Maliki. "Zbog mučenika i ranjenih moramo održati jedinstvo zemlje i održati uspjehe koje smo ostvarili", rekao je premijer pred okupljenim predstavnicima iračkih snaga sigurnosti. Podsjetio je da su "teroristi ciljali Irak, njegovo jedinstvo i jedinstvo iračkog naroda. (...) Tim su pokušajima željeli vratiti Irak u sektaško nasilje ... no hvala bogu doba sektaštva je iza nas", rekao je premijer.

Od utorka je zadaću nadzora iračkih gradova preuzelo pola milijuna iračkih policajaca i 250.000 iračkih vojnika, prenosi agencija AFP.

Povlačenje američkih borbenih snaga iz svih većih i manjih gradova u Iraku dovršeno je tijekom vikenda uoči krajnjeg roka 30. lipnja, a u ponedjeljak je glasnogovornik Pentagona Geoff Morrell poručio da je "sveukupno, sigurnosno stanje dovoljno stabilno da bi iračke snage mogle preuzeti tu dodatnu odgovornost".

U ponedjeljak navečer stanovnici Bagdada okupili su se u najvećem gradskom parku i slavili povlačenje uz poznate iračke izvođače.

Dio američkih snaga bit će prebačen u Afganistan, gdje je već 57.000 američkih vojnika.

Više od 130.000 američkih vojnika ostat će u Iraku, a mnogi od njih nastavit će raditi s iračkim postrojbama. Time će američka nazočnost u Iraku ostati dovoljno snažna da može odgovoriti na svaki incident u kojem Iračani mogu zatrebati pomoć, poručio je Pentagon.

SOFA sporazum predviđa povlačenje svih američkih borbenih snaga iz Iraka do kraja 2011. godine