VATRENO KRŠTENJE

Irački specijalci testiraju hrvatsku pušku u borbama za Faludžu

14.06.2016 u 19:51

Bionic
Reading

Nova hrvatska jurišna puška VHS-2 ovih dana doživjet će novi borbeni ispit u rukama iračkih vojnika koji će ovaj vrhunski proizvod karlovačkog HS Produkta testirati u vrlo zahtjevnoj bitki za oslobođenje Faludže od tzv. Islamske države, a za nabavku pušaka zainteresirana je i francuska vojska

Hrvatskim puškama su, naime opremljeni specijalci iračkog ministarstva unutarnjih poslova za rano djelovanje raspoređeni u pokrajini Al Anbar.

U proteklih je godinu dana na društvenim mrežama objavljeno nekoliko videa i fotografija iračkih i kurdskih boraca s raznim tipovima naoružanja koje je proizveo HS Produkt, od pištolja do jurišnih pušaka VHS-1 (starije inačice) i VHS-2, obilato korištene u veljači u borbama oko grada Ramadija.

Iračani su se, inače, odlučili za novu inačicu naše puške nakon godinu dana pregovora i ispitivanja njenih svojstava. Glavni ispit puška je položila nakon testiranja u pustinjskim uvjetima, u kojima su 'pali' mnogobrojni HS-ovi konkurenti. Karlovački konstruktori su, naime, otklonili mogućnost da oštri pustinjski pijesak uništi pušku tako što su sustav za okidanje postavili na vojniku dostupnom mjestu pa se ona vrlo brzo i efikasno može očistiti od nakupljenog pijeska.

Puška VHS-2 ispaljuje oko 800 metaka u sekundi, a koristi streljivo kalibra 5,56 mm prema standardima NATO-a. Spremnici streljiva se mogu povezivati, a kombinacijom različitih vrsta materijala odgovarajućih stisku šake onemogućuje znojenje, proklizavanje i grč u šaci.

Hrvatski 'mercedes među puškama' zbog svoje izdržljivosti je zanimljiv i Francuskoj koja učestalo vojno djeluje u svojim bivšim sjevernoafričkim kolonijama te kao članica međunarodne koalicije u borbi protiv međunarodnog terorizma.

Ovih dana je hrvatski premijer Tihomir Orešković nakon razgovora s predsjednikom francuske vlade Manuelom Vallsom potvrdio da je karlovački HS Produkt najozbiljniji kandidat za opremanje francuskih oružanih snaga i policije jurišnim puškama, a vrijednost posla procjenjuje se na 300 milijuna eura.


Puška je Francuzima predstavljena u Parizu na prošlogodišnjem međunarodnom sajmu policijskog naoružanja i opreme.

Francuzi su nakon preliminarnih testiranja uvrstili VHS-2 u najuži krug onih koje dolaze u obzir za izbor nove jurišne puške francuske vojske.

Tijekom ovog mjeseca trebalo bi započeti opsežno testiranje svakog finalista. Najveći konkurenti karlovačkom proizvodu su belgijski FN Herstal FN SCAR-L te njemački Heckler & Koch HK416A5. Odluka o pobjedniku trebala bi biti donesena do kraja godine.

Francuzi su objavili natječaj za nabavu 90.000 jurišnih pušaka prošle godine. Puška FAMAS, koju su do tada koristili, proizvedena je prije više od 30 godina.