VRAĆA LI SE ŠERIJATSKI ZAKON?

Irački nadbiskup o islamizaciji arapskoga svijeta

09.02.2011 u 14:02

Bionic
Reading

Nadbiskup Kirkuka u Iraku, mons. Louis Sako, upozorio je na islamizaciju sjevernoafričkih država i jačanje politiziranoga islama, javlja austrijska agencija Kathpress, a prenosi IKA

Sudjelujući na sastanku međunarodne katoličke udruge Kirche in Not (Crkva u potrebi) u Kölnu, mons. Sako istaknuo je kako opasnost dolazi iz aktualnoga političkoga vakuuma u Egiptu, ali i u drugim državama koje su se našle u tranziciji.

'Moglo bi se dogoditi da se te zemlje ponovno vrate šerijatskom zakonu iz 7. stoljeća', upozorio je nadbiskup. 'Pogrešno je, naime, vjerovati da će se nakon smirivanja situacije automatski uspostaviti i demokracija u Sjevernoj Africi. Ljudima se demokracija ne može nametnuti, Zapad mora shvatiti da je tamo drukčija kultura, logika i način razmišljanja', rekao je mons. Sako.

Irački nadbiskup kritički se osvrnuo na nedostatnu snagu vjere kod Europljana. 'Ako žele dati neku protutežu islamu u Sjevernoj Africi, potrebno je najprije da se sami vrate kršćanskim korijenima i pronađu svoj put u kršćanskoj vjeri. Samo tada Zapad može pomoći ljudima u Egiptu i drugdje', poručio je nadbiskup.