moktada al sadr

Irački izborni pobjednik je šijitski klerik koji je nakon Sadamova pada upravljao paravojskom

16.05.2018 u 22:00

Bionic
Reading

Na temelju 91 posto prebrojanih glasova savez kontroverznog šijitskog klerika Moktade al Sadra vjerojatni je pobjednik parlamentarnih izbora u Iraku. Tportal donosi portret svećenika i političara koji se smatra jednom od najutjecajnijih osoba u Iraku

Kako je u ponedjeljak navečer priopćila iračka izborna komisija, dosad su prebrojani glasovi u 16 od 18 iračkih provincija. Ostalo je još prebrojati glasove u provincijama Dohuk i Kirkuk.

Irački šijitski vjerski vođa, političar i vođa paravojnih formacija poznat je po važnoj, ali i kontroverznoj ulozi koju je odigrao nakon američke invazije, odnosno pobuni protiv okupacijskih vlasti i građanskom ratu. Danas se pak smatra jednom od najutjecajnijih osoba u Iraku.

Al Sadr se rodio u uglednoj obiteljski šijitskih vjerskih vođa porijeklom iz Libanona, točnije kao četvrti sin ajatolaha Muhameda Sadika al Sadra, čije je ubojstvo 1999. godine potaknulo kratkotrajni i neuspjeli šijitski ustanak protiv režima Sadama Huseina.

Nakon američke invazije 2003. godine Moktada al Sadr se nameće kao jedan od glavnih šijitskih vođa, koristeći kao glavno uporište siromašnu šijitsku četvrt Bagdada koja je na Zapadu poznata kao Sadr City.

>>> Kosovski Albanac tvrdi: Greškom sam završio u ISIL-u, izvukao sam se na mamu

Klerik u tom području u kaotičnim mjesecima nakon sloma Huseinova režima stvara sustav paralelne vlasti, ali i paravojne postrojbe poznate pod nazivom Mahdijeva vojska. Al Sadr se ispočetka glasno suprotstavljao američkoj okupaciji, zahtijevajući odlazak svih stranih vojnika te uspostavu suverene iračke vlasti.

  • +8
Al Sadrove pristaše Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Al Sadrove pristaše su se godinu dana nakon okupacije sukobili sa savezničkim snagama te su od njih nakratko preuzeli neka od šijitskih područja u Iraku. On se pak nije javno uključivao u politiku, ali je podržavao pojedine stranke i kandidate na izborima održanim 2005. i 2010. godine.

Podsjetimo, protekle subote održani su irački parlamentarni izbori, prvi nakon što je ta zemlja proglasila pobjedu nad tzv. Islamskom državom te četvrti od 2003. godine, kada su međunarodne snage predvođene Sjedinjenim Državama svrgle s vlasti Sadama Huseina.

>>> Donatori obećali 30 milijarda dolara za obnovu Iraka

Zanimljivo, upravo tijekom Huseinova pogubljenja publika je dojučerašnjem diktatoru dovikivala ime Moktade al Sadra, na što im je dugogodišnji irački predsjednik dobacio: 'Zar se tako ponašaju pravi muškarci?'

Još od pada režima Sadama Huseina prije 15 godina tri etničke zajednice - većinski šijiti, suniti i Kurdi - sukobljavaju se oko načina funkcioniranja iračke države.