avelika ofenziva

Iračka vojska preotela Islamskoj državi ključnu zračnu bazu

02.10.2017 u 18:00

Bionic
Reading

Iračka vojska i šijitske paravojske u ponedjeljak su oslobodile zračnu bazu iz ruku Islamske države, objavila je vojska koja je tom pobjedom dobila stratešku prednost na sjeveru države u ofenzivi prema gradu Hawija.

Irak je 21. rujna pokrenuo ofenzivu za protjerivanje Islamske države iz Hawije koja leži zapadno od naftom bogatog grada Kirkuka i koja je jedno od dva područja te države koja su i dalje pod kontrolom militantne skupine.

Zapovjednici iračke vojske istaknuli su da je zračna baza Rashad, koja se nalazi 30 kilometara južno od Hawije, bila mjesto za obuku i logistička baza islamista. Oni su tu bazu osvojili 2014., nakon kolapsa iračke vojske. 

"Nakon brze obnove, zračna će baza igrati ključnu ulogu za iračke snage, omogućujući helikopterima prijenos vojnika i oružja za bilo kakvu operaciju uspostavljanja sigurnosti na sjeveru", rekao je potpukovnik Salih Yaseen. 

"Zračna će baza pomoći u uništenju terorističkih skloništa u planinskim područjima u blizini Kirkuka, te ukloniti bilo kakvu moguću prijetnju energetskim postrojenjima i naftnim poljima", dodao je Yaseen.

Hawija, grad koji se nalazi sjeverno od Bagdada, kao i dio teritorija uz sirijsku granicu koji se nalazi zapadno od iračke prijestolnice, posljednji su dijelovi Iraka koji su i dalje pod kontrolom Islamske države. 

Samoprozvani kalifat te militantne skupine kolabirao je u srpnju kad su iračke snage uz pomoć američke vojske oslobodili Mosul, drugi najveći grad u Iraku, nakon devet mjeseci teških borbi.