ZASTRAŠUJUĆA BRUTALNOST

Iračka Al Kaida preuzela odgovornost za napad u Bagdadu

27.12.2011 u 12:59

Bionic
Reading

Iračka Al Kaida preuzela je odgovornost za prošlotjedni bombaški napad u Bagdadu u kojem je poginula najmanje 71 osoba, objavila je u utorak skupina koja nadzire internetsku komunikaciju pobunjenika

Napad bombaša samoubojice i eksplozije nekoliko bombi uz cestu pogodili su uglavnom šijitske četvrti Bagdada. Bili su to prvi napadi u glavnom iračkom gradu od povlačenja američkih snaga iz Iraka 18. prosinca.

Na napetosti unutar same vlade ukazuje i to što je premijer Nuri al Maliki naredio uhićenje sunitskog potpredsjednika Tareka al Hašemija i od parlamenta zatražio da razriješi dužnosti sunitskog zamjenika premijera Saleha al Mutlaka.

Hašemi je optužen da je vodio odrede smrti kojima su cilj bili vladini te dužnosnici službe sigurnosti. On je odbacio sve optužbe tvrdeći da su 'namještene'.

Skupina SITE Intelligence sa sjedištem u SAD-u objavila je da je Islamska država u Iraku, krovna organizacija pobunjenika povezanih s Al Kaidom, preuzela u ponedjeljak odgovornost za napade preko islamističkih internetskih stranica.