USUGLAŠEN KLJUČNI DOKUMENT

Ipak se kreće: Plenković će u 12.30 sati dobiti Akcijski plan za reformu školstva

07.09.2017 u 10:07

Bionic
Reading

Posebno stručno povjerenstvo (PSP) za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije uspjelo je na jučerašnjoj 12-satnoj sjednici dogovoriti nacrt Akcijskog plana za provedbu Strategije, čiji je sastavni dio i kurikularna reforma, a planirano je da se taj dokument uruči premijeru Andreju Plenkoviću danas u 12.30 sati - dan ranije od zacrtanog roka 8. rujna

Dugo očekivani dokument za reformu hrvatskog školstva napokon je usuglašen. Nacrt prijedloga Akcijskog plana ima 217 stranica i značajno se razlikuje od posljednjeg takvog dokumenta, odbačenog na srpanjskoj sjednici PSP-a uz nazočnost premijera Plenkovića jer je u velikoj mjeri odudarao od Strategije koju je usvojio Hrvatski sabor.

Svih 10 članova Povjerenstva, preostalih nakon svibanjske ostavke profesora Josipa Milata, pojavilo se u srijedu na sjednici u Ministarstvu znanosti i obrazovanja kako bi pokušali postići suglasje oko Akcijskog plana. Uspjeli su, u konstruktivnoj atmosferi, s tim da se o predloženim mjerama oko kojih nije bilo konsenzusa odlučivalo glasovanjem. 

Maratonski sastanak trajao je od 10 do 22.30 sati, a sudionike je na početku sjednice kratko pozdravila ministrica Blaženka Divjak, koja je već u 10.30 sati na konferenciji za novinare predstavila veliki projekt PROMikro s ciljem uvođenja digitalne pismenosti u različite nastavne predmete i izvannastavne aktivnosti uporabom mikroračunala.

Usuglašeni Nacrt prijedloga Akcijskog plana upućuje se na uvid i očitovanje ustanovama i institucijama koje su predviđene kao nadležno ili provedbeno tijelo u njegovoj provedbi, no dokument će se već danas ceremonijalno uručiti premijeru u Banskim dvorima. Mediji su iza 11 sati dobili najavu da će Andrej Plenković održati sjednicu Povjerenstva u 12.30 sati, pa je moguće da će premijer tom prilikom detaljnije obrazložiti kako će i zašto reformirati PSP.

  • +59
Prosvjedna akcija 'Čekajući tramvaj zvan obrazovna reforma' Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

Usuglašeni Akcijski plan razmotrit će saborski Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu, a potom će se naći i na sjednici Vlade.

Bivši ministar znanosti Vedran Mornar, koji je odradio najveći dio posla oko Akcijskog plana, načelno je zadovoljan sa završnim dokumentom - iako se sve to 'moglo napraviti bolje i puno ranije' - jer on sadržava sve ono što je suštinski bitno za reformu školstva. 

Sudeći po najavama premijera Plenkovića da će transformirati PSP, usuglašavanje nacrta Akcijskog plana zaključna je aktivnost sadašnjeg sastava Povjerenstva, kojeg uz voditeljicu Dijanu Vican čine Ivica Kostović, Miroslav Radman, Milena Žic Fuchs, Slobodan Uzelac, Drago Šubarić, Pero Lučin, Vedran Mornar, Davor Romić i Vilmica Kapac. Sudbina krnje i sporne Ekspertne radne skupine (ERS) za provedbu kurikularne reforme bit će također poznata vrlo skoro, jer je Akcijskim planom predviđeno da se ERS u punom sastavu već u listopadu baci na svoj dio posla.