propao projekt

Ipak ništa od ugradnje liftova europskim novcem; Hrelja: Ovo ide na dušu Ministarstva regionalnog razvoja

17.04.2019 u 13:41

Bionic
Reading

Iako su se građani prijavljivali za subvencioniranje ugradnje liftova u zgradama, čini se da od cijelog projekta neće biti ništa. Mala je vjerojatnost da će Europska komisija prihvatiti ovaj program, neslužbeno doznaje Jutarnji list od dobro upućenih izvora.

Informacije iz Ministarstva regionalnog razvoja, kojem je na čelu Gabrijela Žalac, zasad govore da od projekta 'Dostupnost do stana', u sklopu kojeg je EU trebao sufinancirati ugradnju dizala u zgrade koje ih nemaju, vrlo vjerojatno neće biti ništa.

Naime, Ministarstvo regionalnog razvoja pokrenulo je postupak izmjena operativnog programa i čeka povratnu informaciju od Europske komisije koja treba odlučiti hoće li Hrvatskoj odobriti program sufinanciranja ugradnje dizala u stambene zgrade. Ta je informacija trebala stići još krajem veljače.

Jutarnji list, prema informacijama iz dobro upućenih izbora, piše kako je mala vjerojatnost da će Komisija prihvatiti ovaj program. Predstavnici Europske komisije navodno su skeptični prema ideji sufinanciranja ugradnje dizala za potrebe privatnih stanova, smatrajući da bi takvo sufinanciranje, umjesto općem dobru, najviše pogodovalo vlasnicima privatnih nekretnina.

Među onima koji su se angažirali oko ovog projekta osim eurozastupnice Biljane Borzan bili su i Hrvatska stranka umirovljenika te Umirovljenici HT-a i HPT-a.

'Za mene ovo definitivno znači poraz u realizaciji našeg povlačenja sredstava iz fondova EU. Jedina prepreka koja je mogla stajati na putu je da mi loše povlačimo i da nam zato ne dozvoljavaju promjenu operativnog programa. Promjena operativnog programa se daje onima koji su učinkoviti, pa pretpostavljam i da će velika količina sredstava ostati neutrošeno', kaže predsjednik HSU-a Silvano Hrelja za tportal.

Izlike za ovakav epilog, kaže Hrelja, ne mogu biti da neka prethodna Vlada ovo nije predvidjela ili da se nije na vrijeme signaliziralo da postoji potreba za dizalima, kao ni da građani nisu pokazali interes. Naime, Hrlja podsjeća na anketu koju su među građanima radili HSU te udruge umirovljenika HT-a i HPT-a, a koja je predana i premijeru Andreju Plenkoviću na sastanku u siječnju. Uz to 2018. anketa koju je provodio HGK pokazala je da je za subvencioniranje ugradnje dizala stiglo 12.000 prijava - dakle 12.000 kućanstava, odnosno zgrada koje bi rado sudjelovale u ovom projektu.

Ministarstvo regionalnog razvoja: Odgovor komisije očekujemo do kraja ovog mjeseca

Priopćenjem se oglasilo i Ministarstvo regionalnog razvoja koje pojašnjava kako je do sada održano nekoliko sastanaka s predstavnicima Europske komisije.

'Posljednji takav sastanak održan je u Zagrebu potkraj veljače kada je od strane Europske komisije obećano da će se pisanim putem očitovati na naše opetovane i argumentirane zahtjeve. Prema posljednjim informacijama, odgovor Europske komisije očekujemo do kraja ovog mjeseca', poručuju iz ministarstva.

U ministarstvu ponavljaju kako tijekom programiranja operativnih programa 2012. i 2013. godine, ugradnja liftova nije bila planirana. 'Jedina mogućnost ugradnje dizala je bila kroz projekte Energetske obnove višestambenih zgrada gdje je, uz promjenu stolarije i izradu fasada, bilo omogućeno prijaviti i ugradnju dizala. U Hrvatskoj je kroz takav projekt, do sada obnovljeno 596 zgrada, no nitko nije iskoristio mogućnost ugradnje dizala, što je isključivo izbor stanara putem njihovih predstavnika', kažu.

Jednako tako kažu da u Poljskoj nije odobren projekt ugradnje dizala. 'Riječ je o netočnim informacijama, jer niti jedna zemlja članica nema zaseban projekt ugradnje dizala u višekatne zgrade, već se radi o projektima energetske obnove u okviru kojega je moguće ugraditi dizalo. Tako je u Hrvatskoj do sada obnovljeno 775 javnih zgrada te ugrađeno 9 dizala i 14 vertikalnih platformi', zaključuju.

'Razlog za ovo može biti samo nečinjenje i inat jer su ovo sve predložile udruga civilnog društva i HSU. Ili nesposobnost da povlačimo sredstva zbog čega dobijemo packe. Mi u HSU-u, i umirovljenici HT-a i HPT-a i Biljana Borzan dali smo sve što smo mogli od sebe. Sve ovo ovisi i ide na dušu Ministarstvu regionalnog razvoja. Ako gnjev umirovljenika bude prema nekome usmjeren, onda će sigurno biti usmjeren prema njima, zbog nesposobnosti i neučinkovitosti', kaže Hrelja.

Hrelja podsjeća kako se već godinu i pol dana sličan projekt provodi u Poljskoj gdje se već ugrađuju liftovi, ali i proizvode minijaturni liftovi koji mogu stati u uske prostore.