ZBOG TRANSFORMACIJE

Inzko smatra potrebnim nastavak rada svoga ureda

02.05.2011 u 18:56

Bionic
Reading

Visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko ocijenio je u ponedjeljak u Parizu da je potreban nastavak rada sadašnjeg Ureda visokog predstavnika (OHR) zbog ozbiljne krize u zemlji koja sprječava njegovu transformaciju u Ured posebnog europskog predstavnika (EUSR)

Kako je priopćeno iz OHR-a, Inzko je u ponedjeljak u Parizu razgovarao s visokim francuskim diplomatima te održao predavanje na konferenciji u organizaciji francuskog Instituta za međunarodne odnose.

Visoki predstavnik i posebni predstavnik EU rekao je da bi 'idealan scenarij bio razdvajanje OHR-a i posebnog predstavnika EU ukidanjem OHR-a, kada bi se utvrdilo da njegova funkcija više nije neophodna'. Dodao je kako smatra da su 'opstrukcije, nacionalistička retorika te ozbiljna administrativna, socijalna i gospodarska kriza' doveli do zastoja u napretku na ispunjavanju ključnih reformi te pokazali da je OHR i dalje potreban, navodi se iz sarajevskog ureda visokog međunarodnog predstavnika.

Dodaje se da je austrijski diplomat na konferenciji u organizaciji francuskog Instituta za međunarodne odnose, koja je prethodila sastancima s francuskim dužnosnicima, ustvrdio da je međunarodna zajednica trenutačno odlučna djelovati kada su 'država, njezine institucije i Daytonski mirovni sporazum izloženi napadima', očito aludirajući na poteze vlasti Republike Srpske koje namjeravaju održati referendum kojim osporavaju postojanje suda BiH i državnog odvjetništva te zemlje.

Dodao je i da će novi predstavnik EU u BiH imati dovoljno mehanizama na raspolaganju kako bi 'spriječio mali broj političara koji koče napredak velike većine građana'.

Odluka parlamenta Republike Srpske o raspisivanju referenduma, kojim se osporavaju nametnute odluke visokog predstavnika o uspostavi suda BiH i državnog odvjetništva, stupila je na snagu prošloga tjedna. Istodobno, austrijski diplomat na čelu međunarodne uprave u BiH Valentnin Inzko najavio je da će suspendirati odluke o raspisivanju referenduma a nije isključio ni mogućnost sankcija protiv dužnosnika Republike Srpske.