NENAJAVLJEN SUSRET

Inzko s Dodikom bez suglasnosti o referendumu

04.05.2011 u 22:30

Bionic
Reading

Visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko susreo se u srijedu nenajavljeno u Banjoj Luci s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, ali po njegovim riječima nije postigao suglasje o referendumo o sudu i državnome odvjetništvu što ga namjeravaju provesti vlasti RS

'Nismo postigli suglasnost u pitanju referenduma. Razgovarali smo o tri stvari i to su bili razgovori, a ne pregovori', rekao je u kratkoj izjavi novinarima Inzko nakon susreta s Dodikom u Banjoj Luci.

Austrijski diplomat pojasnio je kako je jedna od tema bilo raspisivanje referenduma, što ga osporava međunarodna zajednica, no da se Dodik nije složio s tim stajalištima.

Inzko je dodao i kako je s predsjednikom RS-a razgovarao i o uspostavi vlasti na razini BiH te mogućnosti suradnje entitetskih vlasti.

Parlament RS donio je odluku o raspisivanju referenduma kojim se osporava postojanje suda i državnog odvjetništva BiH. Inzko je najavio poništavanje odluke o referendumu i uvođenju mogućih sankcija, dok mediji bliski vladajućem Dodikovom SNSD-u u tome slučaju najavljuju mogućnost povlačenja vodećih srpskih dužnosnika iz državnih institucija.

Kako je u srijedu priopćio HDZ 1990, predsjednik te stranke Božo Ljubić i ruski veleposlanik u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko na sastanku u Mostaru složili su se da se vlast ne može temeljiti na odlukama visokog predstavnika, nego da se proces uspostave vlasti u Federaciji BiH treba vratiti u okvire ustava i legitimne volje svakoga ustavnog naroda.

Ljubić je s ruskim veleposlanikom razgovarao o nedavnom prijedlogu predsjednika SDA Sulejmana Tihića da bošnjački politički blok, kojega predvode SDP BiH i SDA, zauzme polovicu mjesta u Vijeću ministara BiH. Prema priopćenju HDZ 1990, dvojica sugovornika tu su ideju ocijenili neprihvaljivom, te da vlast na razini BiH treba ustrojiti od političkih predstavnika većinske volje tri konstitutivna naroda koja uključuje i većinu iz oba entiteta.