REAKCIJE PODIJELJENE

Inzko poništio zaključke parlamenta RS-a

20.06.2009 u 21:16

Bionic
Reading

Visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko poništio je u subotu zaključke parlamenta Republike Srpske kojima se osporavala nadležnost države BiH u nekim područjima, poput pravosuđa, carina, vanjske trgovine i policije, priopćio je ured visokog predstavnika.

Odluka se očekivala nakon sastanka veleposlanika zemalja Vijeća za provedbu mira, a donesena je nakon što je visoki predstavnik u subotu nenajavljeno u Banjoj Luci razgovarao s premijerom RS-a Miloradom Dodikom i drugim dužnosnicima.

"Kao konačni autoritet za tumačenje civilnih aspekata Daytonskog mirovnog sporazuma, visoki predstavnik je nakon detaljne pravne procjene zaključio da usvojeni zaključci većinom nisu u skladu s Daytonskim sporazumom", navodi se u priopćenju.

Narodna skupština RS-a sporne je zaključke prihvatila 14. svibnja. U zaključcima se osporavaju sve prenesene nadležnosti s entiteta na državu BiH koje su uglavnom donosili bivši visoki predstavnici kako bi ojačali središnje državne institucije, od uspostave policijskih i obavještajnih agencija do prijenosa električne energije.

Srpske stranke u BiH su osudile, bošnjačke izrazile razočaranost a hrvatske ocijenile očekivanom odluku Visokog predstavnika Valentina Inzka.

Veleposlanstva SAD-a
i Velike Britanije u BiH pozdravile su odluku austrijskog diplomate dok se pak Rusija usprotivila korištenju širokih bonskih ovlasti.

Premijer RS-a Milorad Dodik je rekao da će se usprotiviti 'neustavno prenesenim nadležnostima i nametnutim odlukama' negirajući pri tome da su sud i tužiteljstvo BiH uspostavljeni na zakonit način. Pozvao je druge političke stranke iz Republike Srpske na zajednički odgovor međunarodnoj zajednici.

"Ovom odlukom pokazana je neodlučnost i neprincipijelnost međunarodne uprave jer nigdje na svijetu netko ne može biti kriv, a da pri tome ne snosi sankcije", rekao je predsjednika Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić

Dodao je kako će država BiH biti ranjiva ukoliko se ukine Ured visokog predstavnika koji jedini može spriječiti Republiku Srpsku u slabljenju njezinih nadležnosti.

Za HDZ BiH ovakva je odluka očekivana. Ova je stranka pozvala na provedbu prudskoga procesa koji uključuje i ustavnu reformu u zemlji.

Međunarodna zajednica ostala je podijeljena oko mjera Visokog predstavnika.

"Očekujemo da svi poštuju i da se pridržavaju odluka visokog predstavnika u skladu s Daytonskim sporazumom", objavilo je američko veleposlanstvo u Sarajevu

Istodobno Veleposlanstvo Rusije objavilo je kako se protivi nametanju odluka od strane međunarodne zajednice u BiH ističući da je to nespojivo s demokratskom praksom.